Το μεγάλο υψόμετρο σχετίζεται με πρόωρη γήρανση

Οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο είναι περισσότερο ευάλωτες σε παθήσεις και γερνάνε πιο γρήγορα λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης κάποιων ορμονών στον οργανισμό τους, η ύπαρξη των οποίων συνδέεται με την επιβράδυνση των μηχανισμών της γήρανσης και τη διατήρηση της καλής υγείας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 210 γυναίκες που ζούσαν σε υψόμετρο 4000 μέτρων στις Περουβιανές ’νδεις. Επιπλέον οι επιστήμονες μελέτησαν και 170 γυναίκες, ως γκρουπ ελέγχου, οι οποίες είχαν την ίδια ηλικία και εθνικότητα με αυτές της πειραματικής ομάδας και έμεναν σε περιοχές με υψόμετρο 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα ορμονών όλων των παραπάνω γυναικών και πιο συγκεκριμένα της ορμόνης DHEA (dehydroepiandrosterone) και DHEAS (dehydroepiandrosterone sulphate), οι οποίες σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης και με το πέρασμα του χρόνου ελαττώνονται στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το επίπεδο της ορμόνης DHEA στις γυναίκες που ζούσαν σε υψηλό υψόμετρο ήταν 40% χαμηλότερο, συγκριτικά με αυτό του γκρουπ ελέγχου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες προσθέτουν πως η έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης από τον οργανισμό σχετίζεται και με την εμφάνιση διαβήτη, καρδιοαναπνευστικών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση