Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν και τον κίνδυνο από αρρυθμίες

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, η “καλή” σειρά των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στα ιχθυέλαια, φαίνεται ότι εκτός από την προστασία που παρέχουν έναντι ενός νέου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, μπορεί και να μειώνουν τον κίνδυνο από σοβαρή αρρυθμία, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Circulation, έδειξαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται μόλις μετά από 3 μήνες, συμπλήρωσης της διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 11.323 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ολοι οι ασθενείς ακολούθησαν την ίδια προληπτική αγωγή και ακολούθησαν μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι. Μερικοί από τους ασθενείς έλαβαν επιπλέον συμπλήρωμα με ιχθυέλαια (1 γραμμάριο ημερησίως).

Οι ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα, μετά από τέσσερις μήνες θεραπείας, βρέθηκε ότι είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Επιπλέον μέχρι το τέλος της μελέτης, που διήρκεσε 3,5 χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι λάμβαναν τα συμπληρώματα είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν ξαφνικά από καρδιολογικά αίτια.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η προστασία που παρέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα λειτουργεί αθροιστικά με την προστασία που παρέχει η κλασική προληπτική αγωγή, ενώ φαίνεται ότι μία μικρή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά σε όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου να καταναλώνουν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή να παίρνουν σε καθημερινή βάση κάποιο συμπλήρωμα με ιχθυέλαια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση