Η βιταμίνη D προστατεύει από τις καρδιοπάθειες

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, τα οποία λαμβάνουν πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής για την οστεοπόρωση, μπορεί να βοηθούν και στη μείωση, κατά το 1/3 σχεδόν, του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 9.704 γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, από τις οποίες οι 4.272 έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Κατά την περίοδο της 11ετούς παρακολούθησης καταγράφτηκαν 420 θάνατοι από στεφανιαία νόσο, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες γυναίκες λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, είχαν 31% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα.

Η βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές της απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό.

Εχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση, η οποία σχετίζεται με την έλλειψη ασβεστίου, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους από κάποια νόσο της καρδιάς, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν οστεοπόρωση.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Καρδιολογικής Ένωσης μιλώντας στο ΒΒC, επεσήμανε ότι καλύτερο για τον οργανισμό είναι οι βιταμίνες να προέρχονται από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρά από συμπληρώματα διατροφής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση