Κενά στην ενημέρωση των νέων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Στην Ελλάδα υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής οι οποίοι πιστεύουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι προφυλάσσει από το AIDS! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για στοιχεία έρευνας με τίτλο “Νέοι και Αντισύλληψη” που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή γυναικολογίας κ. Ιωάννη Μεσσήνη σε ένα δείγμα 600 μαθητών λυκείου και φοιτητών στη Λάρισα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Μακεδονία” και αναδημοσιεύονται στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 6,5% των φοιτητριών, το 2% των φοιτητών, το 10% των μαθητριών και το 7% των μαθητών πιστεύουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι προφυλάσσει από το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης το 10% των φοιτητών, το 2% των φοιτητριών, το 12% των μαθητριών και το 2% των μαθητών πιστεύει ότι η διακοπτόμενη συνουσία προφυλάσσει από το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Βέβαια η πλειοψηφία έχει σωστή ενημέρωση και πιστεύει ότι το προφυλακτικό είναι αυτό που προφυλάσσει (95% των φοιτητριών, 98% των φοιτητών, 85% των μαθητριών και το 94% των μαθητών).

Τα σοβαρά κενά στην ενημέρωση των νέων γύρω από το σεξ και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οφείλονται στις πηγές της ενημέρωσής τους για τα θέματα αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 50% των νέων ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 40% από φίλους. Το ποσοστό ενημέρωσης από το σχολείο είναι μικρό γι αυτό και οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν την ανάγκη της διδασκαλίας του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από ειδικούς επιστήμονες.

Οσον αφορά το θέμα της πρώτη σεξουαλικής επαφής το 82% των μαθητριών λυκείου είχαν την πρώτη εμπειρία σε ηλικία 16-18 ετών, το 8% σε ηλικία 12-15, το 8% σε ηλικία 19-21 ετών και 2% σε ηλικία πάνω από τα 24. Στους μαθητές λυκείου τα ποσοστά είναι 35% σε ηλικία 12-15 ετών και το 65% σε ηλικία 16-18. Ποσοστό 45% των μαθητριών λυκείου και 79% των μαθητών που μετείχαν στην έρευνα έχουν σεξουαλικές σχέσεις ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά τους φοιτητές είναι 93% και για τις φοιτήτριες 80%.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση