Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη

Οι υπέρβαροι ενήλικες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νοσημάτων που σχετίζονται με τα επιπλέον κιλά, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος της 24ης Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησαν 3.000 άνδρες ηλικίας 18-30 ετών. Από τους υπέρβαρους άνδρες (ή όσους είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος τουλάχιστον 25), όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 35 μικρομερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων εβδομαδιαίως, είχαν 71% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντοχή στην ινσουλίνη για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αντοχή στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιοπάθειας.

Η προστατευτική δράση των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν παρατηρήθηκε στα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ούτε διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες ή σε άτομα της λευκής ή μαύρης φυλής.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί τα γαλακτοκομικά μπορεί να παρέχουν προστατευτική δράση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο, μέταλλα που περιέχονται στα γαλακτοκομικά, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση