Επιτροπή γονέων θα κρίνει τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά

Μία επιτροπή από γονείς στη Μ. Βρετανία θα αποφασίσει το ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να πωλούνται ως κατάλληλα για παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Food Commission, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού της Μ. Βρετανίας ο οποίος ασχολείται με θέματα που αφορούν τη διατροφή.

Η επιτροπή αυτή των γονέων θα κρίνει τόσο τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά, όσο και τους τρόπους με τους οποίους διαφημίζονται, ενώ θα κρίνει ποια από αυτά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα ράφια των σούπερμάρκετ.

Η επιτροπή θα κρίνει τα προϊόντα και θα απονείμει μάλιστα και βραβεία τόσο για τα καλύτερα όσο και για τα χειρότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και απευθύνονται στα παιδιά.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα “θετικού” βραβείου είναι το “High Five”, το οποίο θα απονεμηθεί στη διαφήμιση που προωθεί καλύτερα την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι διατροφικές οδηγίες της χώρας προτείνουν την ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών.

Αντίθετα χαρακτηριστικό “αρνητικό” βραβείο είναι το “Additive Nightmare” (εφιάλτης πρόσθετων) το οποίο θα απονεμηθεί στο προϊόν το οποίο περιέχει τα περισσότερα πρόσθετα όπως συνθετικές χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και υποκατάστα ζάχαρης.

Η διατροφολόγος Annie Seeley, η οποία συντονίζει την επιτροπή των γονέων, δήλωσε ότι το θέμα της διάθεσης και της διαφήμισης προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά απασχολεί πολύ τους γονείς, οι οποίοι βρίσκουν ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα, αλλά δεν ξέρουν που να απευθύνουν τα παράπονά τους.

Για τη σύνθεση της επιτροπής γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους γονείς παιδιών, ηλικίας 2-16 ετών, στους οποίους θα δωθεί η ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή τους να ακούγεται.

Το Food Commission θα χρησιμοποιήσει τα σχόλια και τις προτάσεις της επιτροπής γονέων για να ασκήσει πίεση στη βιομηχανία τροφίμων, τις διαφημιστικές εταιρίες αλλά και την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση