Η άρνηση των παραδοσιακών κοινωνικών ρόλων επιβαρύνει την καρδιά…

Οι γυναίκες που επιδιώκουν την επαγγελματική καταξίωση και οι άντρες που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των οικιακών εργασιών στο σπίτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούν τους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους, που τους έχει υποδείξει η κοινωνία από τα πανάρχαια χρόνια.

Ανεξάρτητα αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο American Heart Association’s Asia Pacific Scientific Forum στη Χαβάη. Η διατήρηση των παραδοσιακών ρόλων, της γυναίκας-νοικοκυράς και του άντρα-επαγγελματία, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3700 άτομα. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων δέκα ολόκληρα χρόνια και κατέγραψαν όλα τα καρδιακά επεισόδια και τους θανάτους που προέκυψαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς, όπως το κάπνισμα, τη χοληστερίνη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το στρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες που φρόντιζαν για τις δουλειές του σπιτιού είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο συγκριτικά με τους άντρες που εργάζονταν εκτός οικίας αναζητώντας την επαγγελματική επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που απαρνιούνται το ρόλο της κυρίας του σπιτιού και εργάζονται σε θέσεις με υψηλές απαιτήσεις και πολλαπλές υποχρεώσεις.

Αντίθετα το υπερβολικό άγχος των αντρών που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους, αλλά ούτε και η συστηματική ενασχόληση των γυναικών με τις δουλειές του σπιτιού δείχνει να επιβαρύνει την υγεία τους. Τα δύο φύλα λοιπόν πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τους ρόλους τους, χωρίς αυτό να αποκλείει την ενασχόληση τους με άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση