Οι συνέπειες του Τσέρνομπιλ δεκαέξι χρόνια μετά το ατύχημα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που σχετίζεται άμεσα με την πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ανώτερη αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, μία ημέρα πριν από την 16η επέτειο της τραγωδίας του Τσέρνομπιλ.

Μέχρι τώρα, έχει καταγραφεί ότι 2.071 Ουκρανοί -που ήταν παιδιά ή έφηβοι όταν έγινε η τρομερή έκρηξη του τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ- πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Ολγα Κομπίλοβα σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Απρίλιο του 2001, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 1.800 περιπτώσεις καρκίνων του θυρεοειδούς που σχετίζονται με την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου.

Μεταξύ των 650 χιλιάδων εργατών που μετείχαν στις εργασίες καθαρισμού γύρω από τον κεντρικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι τέσσερεις με πέντε φορές πιο αυξημένος από τα φυσιολογικά επίπεδα, πρόσθεσε η κ. Καμπίλοβα χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα όπως επισήμανε η ίδια περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την ραδιενέργεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση