Η σχιζοφρένεια πλήττει κυρίως άτομα 20-30 ετών

Η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια, που προτιμά τις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών, ενώ γενικότερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων από την ασθένεια παρατηρείται σε ανθρώπους έως 45 ετών.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από σχιζοφρένεια 100.000 άρρωστοι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ από αυτούς το 10% έχει ανάγκη παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το ποσοστό αυτό που παρατηρείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ανάλογο με εκείνα, που σημειώνονται στις αναπτυγμένες χώρες.

Η απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να είναι μία από τις εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών επιστημόνων, στους 100 σχιζοφρενείς οι 20-40 αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν σε κάποια φάση της ζωής τους και από αυτούς οι 9-11 το πετυχαίνουν.

Από επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι στο γενικό πληθυσμό ένας στους 100 εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοινώθηκε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και πραγματοποιείται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Aθως»-Παλλήνη» της Καλλιθέας Χαλκιδικής με την προεδρία του αναπληρωτού καθηγητού ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Παράσχου.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, που παίρνουν μέρος στο συνέδριο, τα συμπτώματα της νόσου διακρίνονται σε «θετικά», όπως οι ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι «φωνές» δηλαδή που ακούνε οι σχιζοφρενείς, καθώς και οι παραληρητικές ιδέες, οι παράξενες σκέψεις δηλαδή και σε «αρνητικά», όπως η απάθεια, η απόσυρση και η αποφυγή κοινωνικών σχέσεων, ενώ σημείωσαν ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ανηδονία, δηλαδή η έλλειψη άντλησης ικανοποίησης και χαράς από τη ζωή.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών, η φαρμακευτική θεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξή τους, καθώς η σχιζοφρένεια μπορεί να υποτροπιάζει συχνά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση