Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι νεαροί άνδρες οι οποίοι αντιδρούν με οργή σε καταστάσεις άγχους έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κάπιο καρδιαγγειακό νόσημα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος της 22ης Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν περισσότερους από 1000 γιατρούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα από την εποχή που ήταν φοιτητές ιατρικής. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν τα 36 χρόνια.

Κατά την περίοδο της φοιτητικής ζωής και το 1992 οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε το πόσο νευρικοί ήταν και το πως αντιδρούσαν σε καταστάσεις στρες και πίεσης.

Τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια έδειξαν ότι σε καταστάσεις έντονης πίεσης ή στρες, 229 άνδρες ένιωθαν οργή (είτε την εξέφραζαν, είτε όχι), 169 ένιωθαν στεναχώρια και 99 ένιωθαν ευερέθιστοι. Είκοσι ένα άνδρες ανέφεραν ότι ένιωθαν και τα τρία.

Μέχρι την ηλικία των 76 ετών 205 άνδρες (το 35%) ανέπτυξαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, με μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου τα 56 χρόνια. Από αυτούς οι 145 ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο (94 με έμφραγμα) και 59 εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εβδομήντα επτά άνδρες (8%) ανέπτυξαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε μικρότερη ηλικία (με μέσο όρο τα 49 χρόνια). Από αυτούς οι 56 ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο (34 με έμφραγμα) και 13 εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και ο αριθμός των ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν μικρός, τα άτομα τα οποία ανέφεραν οργή και εκνευρισμό είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε μικρότερη ηλικία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση