Τα πρώτα βήματα για φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Η αναγνώριση μίας νέας πρωτεΐνης η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να ξεπεράσει την αντίσταση στη λεπτίνη, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανακάλυψη της φαρμακευτικής θεραπείας της παχυσαρκίας με τη χρήση της λεπτίνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος της 16ης Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Developmental Cell.

Σχεδόν όλα τα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν αντίσταση στη λεπτίνη, μία ορμόνη η οποία εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για διακοπή της όρεξης.

Για το λόγο αυτό, όλες οι προσπάθειες που έγιναν μερικά χρόνια πριν για τη χρήση της λεπτίνης για τη δημιουργία φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας ήταν ανεπιτυχείς.

Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ατόμων έχουν μεν υψηλά επίπεδα λεπτίνης αλλά, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Barbara Kahn από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να μελετήσουν το ρόλο της πρωτεΐνης PTP1B (protein tyrosine phosphatase 1B), στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία δεν είχαν την πρωτεΐνη PTP1B, εκτός από το ό,τι παρουσίασαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, είχαν και χαμηλό σωματικό βάρος.

Μάλιστα όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια αυτά δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια δεν αύξησαν ιδιαίτερα το σωματικό τους βάρος, ενώ η αύξηση του σωματικού λίπους ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε σε φυσιολογικά ποντίκια.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια παρουσίαζαν ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες να συσχετίσουν την έλλειψη της πρωτεΐνης PTP1B με τη λειτουργία της λεπτίνης.

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να υπερνικήσουν την αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία αποτελεί και το βασικό στόχο για να μπορέσει η ορμόνη αυτή να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση