Η εργασία στην εγκυμοσύνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Οι γυναίκες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και συνεπώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία, σε σχέση με αυτές που δεν εργάζονται, σύμφωνα με έρευνα Ιρλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.

Η προεκλαμψία μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και παρουσιάζεται συνήθως κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο University College Cork αναφέρουν ότι η εργασία κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση στην έγκυο, αύξηση η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προεκλαμψίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 933 έγκυες γυναίκες, που εγκυμονούσαν για πρώτη φορά και βρίσκονταν μεταξύ της 18ης και 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ήταν 245 γυναίκες οι οποίες εργάζονταν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, στη δεύτερη 289 γυναίκες που δεν εργάζονταν και στην τρίτη 399 εργαζόμενες γυναίκες που επέλεξαν να μην εργαστούν κατά την εγκυμοσύνη.

Μετρώντας την αρτηριακή πίεση όλων των γυναικών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες οι οποίες εργάζονταν κατά την εγκυμοσύνη είχαν τις υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τις γυναίκες στις άλλες δύο ομάδες, οι οποίες δεν εργάζονταν. Οι γυναίκες αυτές είχαν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν άλλες διαφορές μεταξύ των τρίων διαφορετικών ομάδων, στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση ή τον τρόπο γέννας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν και δεν υπάρχει προφανής εξήγηση για τη συσχέτιση της εργασίας κατά την εγκυμοσύνη, με την προεκλαμψία, το εργασιακό άγχος, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι καταληκτικά και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στα παιδιά που γεννήθηκαν, οι επιστήμονες προτείνουν πιο ελαστικά ωράρια και τρόπους μείωσης του εργασιακού άγχους στις έγκυες που εργάζονται.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση