Το τσάι στην πρόληψη του καρκίνου

Το τσάι φαίνεται ότι συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, σύμφωνα με έρευνα στην Κίνα, η οποία έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τσάι έχουν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του American Association for Cancer Research.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού έχουν αναγνωριστεί από πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους. Οι κατεχίνες, χημικές ενώσεις που ανήκουν στις πολυφαινόλες και έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό εφάμιλλη με αυτή που παρέχουν οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται στον οργανισμό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί μεταλλάξεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα, από δύο αμερικανικά πανεπιστήμια και ένα ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο στη Σαγκάη, μελέτησε 18.244 άνδρες ηλικίας 45-64 ετών στη Σαγκάη.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες καθώς και τα επίπεδα των πολυφαινολών και των παραγώγων τους που παράγονται κατά τη διάσπασή τους στον οργανισμό.

Συγκρίνοντας τις 190 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου και τις 42 περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου, που παρατηρήθηκαν, με 772 περιπτώσεις υγιών ατόμων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι μπορεί να έχουν χημειοπροστατευτική δράση έναντι των δύο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση