Επιβεβαιώνεται η δράση των στατινών κατά του Αλτσχάιμερ

Νέα στοιχεία για την προατατευτική δράση των στατινών, των ευρέως διαδεδομένων αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, κατά του Αλτσχάιμερ, ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σύμφωνα με την οποία η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 79%, ακόμα και σε άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου.

Στην έρευνα διερευνήθηκε η δράση των στατινών επί έξι χρόνια σε 2.581 άτομα. Πιο συγκεκριμένα σε 912 άτομα που πιθανολογείτο ότι έπασχαν ή έπασχαν από Αλτσχάιμερ και σε 1.669 άτομα που ήταν συγγενείς των προηγούμενων και δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογα θετικά αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν μετά από τη χρήση διαφορετικού τύπου αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, από αυτό των στατινών.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα παλαιότερης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί από την ερευνητική μονάδα γηριατρικής του κέντρου ιατρικών επιστημών Queen Elizabeth II, στο Χάλιφαξ, σε 2.035 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση