Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας, καθώς νέοι ορίζοντες ανοίγονται μετά την κυκλοφορία φαρμακευτικής ουσίας, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης και να απαλλαγούν οι χρόνιοι ασθενείς από τις μέρα παρά μέρα ενέσεις.

Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της αναιμίας και συντονιστή τον καθηγητή παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Αχιλλέα Τουρκαντώνη τονίστηκε, ότι κύριο αίτιο εμφάνισης της αναιμίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται ερυθροποιητίνη.

Το ένζυμο αυτό παράγεται στους νεφρούς και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, οι νεφροπαθείς όμως, λόγω της νεφρικής τους ανεπάρκειας, αδυνατούν να το παράγουν ενδογενώς.

Από τότε που η ερυθροποιητίνη αναγνωρίστηκε ως η ορμόνη που ρυθμίζει την ερυθροποίηση, έγινε το επίκεντρο για την έρευνα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της αναιμίας.

Η ανάπτυξη της ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ερυθροποιητίνης στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε επανάσταση για τη θεραπεία της αναιμίας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μεταγγίσεων.

Τώρα μια καινοτόμος βιοτεχνολογική πρωτεΐνη, η δαρβεποετίνη άλφα, διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, όπως η ανθρώπινη ερυθροποιητίνη, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής νεφρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Θράκης Πλουμής Πασαδάκης.

Η ουσία αυτή, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος προσφέροντας σημαντική μείωση και των απαιτούμενων δόσεων ανά ασθενή.

Η δαρβεποετίνη άλφα χορηγείται μόνο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναιμία των νεφροπαθών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ντόμπρος.

Οι ασθενείς αυτοί θα χρειάζονται 30-60% λιγότερες ενέσεις στη διάρκεια του χρόνου έχοντας σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Την ίδια εφαρμογή θα έχει η νέα αυτή φαρμακευτική ουσία και στην αντιμετώπιση της αναιμίας των καρκινοπαθών, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-αιματολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κλωνιζάκης, που πρόσθεσε, ότι οι μελέτες απέδειξαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση