Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Μόλις δύο κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να μειώσουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και να αυξήσουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα, που αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 16 υγιείς ενήλικες, στους οποίους συνέστησαν να μην καταναλώσουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν φαινόλες, όπως λαχανικά, τσάι και κρασί για τέσσερις ημέρες.

Την τέταρτη ημέρα οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 50ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 3.3 κουταλιές στης σούπας) σκέτο ή με ψωμί.

Για ακόμα 24 ώρες οι συμμετέχοντες απέφυγαν όλες τις τροφές που αποτελούν πηγή φαινολών, και στη συνέχεια ακολούθησαν τη συνηθισμένη δίαιτα τους εμπλουτίζοντάς τη με 25ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου μιάμιση κουταλιά της σούπας).

Για μία εβδομάδα οι συμμετέχοντες απέφυγαν επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί και αυγά.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν και μετά την εβδομάδα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν 25ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως, έδειξαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, τόσο φαινολών όσο και βιταμίνης Ε.

Οι φαινόλες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Τα απλά ελαιόλαδα είναι μεν πολύ καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως η περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χαμηλή λόγω της βιομηχανικής επεξεργασίας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, εκτός από την ιδιότητα που έχει το ελαιόλαδο να μειώνει τα επίπεδα της LDL “κακής” χοληστερόλης, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο επιπλέον μειώνει και το ρυθμό οξείδωσης της κακής χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση