Ερευνα για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στη Κρήτη

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, καθώς ανησυχίες έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος δύο γυναικών (η μία στο Ηράκλειο και η άλλη στο Λασίθι), οι οποίες παρουσίασαν οξεία φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα συμβατή με ιογενή αιτιολογία και υπέκυψαν λίγες ώρες μετά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Με αφορμή τα γεγονότα αυτά το ΠεΣΥ Κρήτης σε ανακοίνωση του τονίζει:

Τις τελευταίες δέκα ημέρες παρουσιάστηκαν στην Κρήτη δύο περιστατικά με ορισμένα κοινά στοιχεία. Δύο γυναίκες σε νεαρή σχετικά ηλικία παρουσίασαν καρδιολογικά συμπτώματα και μετά από ολιγόωρη νοσηλεία απεβίωσαν. Τα ιατροδικαστικά ευρήματα έδειξαν πως και οι δύο γυναίκες παρουσίαζαν οξεία φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα, συμβατή με ιογενή αιτιολογία.

Από την έρευνα των δεδομένων διαπιστώθηκε πως η ιατρική διαχείριση των περιστατικών ήταν η ενδεδειγμένη. Επισημαίνεται πως παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται στην Κρήτη σε συχνότητα 3-4 κατ’ έτος, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιδημίας γρίππης στην Ελλάδα, ούτε στην Κρήτη αυτή την εποχή.

Επιπλέον, τα δύο περιστατικά προέρχονται από διαφορετικές και απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης. Από το ΠεΣΥ τονίζεται πως οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την αναγνώριση περιστατικών που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, ενώ όλοι οι γιατροί μπορούν να επικοινωνούν με την αντίστοιχη κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Καρδιολογική κλινική, τόσο για την παροχή συμβουλών όσο και για την επείγουσα διακομιδή των περιστατικών, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση