Νέα στοιχεία για τον μηχανισμό της γήρανσης

Τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες, τα εύθραυστα οστά, είναι όλα αποτελέσματα της γήρανσης, η οποία σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες οφείλεται στο γεγονός ότι τα γονίδιά μας “φθείρονται” και ο οργανισμός χάνει με την πάροδο της ηλικίας την δυνατότητα επιδιόρθωσής τους.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν σημαντικά στοιχεία στα χέρια τους για τη βιοχημική διάσταση της γήρανσης. Ομως καθώς οι βιοχημικοί τοποθετούν σε σειρά τα κομμάτια του παζλ που λέγεται γήρανση, διαβλέπουν την εποχή που θα είναι δυνατή η πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής που προκαλεί το γήρας.

Η καταστροφή του γενετικού υλικού (DNA) θεωρείται ως η κύρια αιτία της γήρανσης από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Ομως ο ακριβής μηχανισμός δεν είχε ξεκαθαριστεί.

Τώρα βιοχημικοί από το πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ, πιστεύουν ότι έχουν τις απαντήσεις.

Τα πειράματά τους σε ποντίκια στο εργαστήριο δείχνουν ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα της σταδιακής καταστροφής του συστήματος αποκατάστασης του κατεστραμμένου γενετικού μας υλικού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία γερνούσαν με πολύ γρήγορο ρυθμό και κατάφεραν να αναγνωρίσουν ουσίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στους μηχανισμούς αποκατάστασης των βλαβών που προκαλούνται στο DNA με το πέρασμα του χρόνου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δημιουργία ελεύθερων ριζών που οφείλεται είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες είτε στις οξειδώσεις που γίνονται στον οργανισμό, καταστρέφουν το γενετικό μας υλικό.

Η καταστροφή ενός γονιδίου το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης σημαίνει ότι η παραγωγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν είναι εφικτή, με αποτέλεσμα σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση