Νεμπιβολόλη: Αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της υπέρτασης

Μεγάλες ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της υπέρτασης γεννά ένα νέο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Πρόκειται για την ουσία Νεμπιβολόλη, την ευεργετική δράση της οποίας αναγνωρίζει και ο κάτοχος του βραβείου Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας (1998), καθηγητής Φαρμακολογίας, Δρ. Louis Ignarro.

Όπως ανέφερε ο κορυφαίος επιστήμονας στο πλαίσιο Επιστημονικού Συμποσίου, που διεξήχθη στην Αθήνα, το Σάββατο 6 Απριλίου 2002, με θέμα “Ενδοθήλιο και Καρδιαγγειακό Σύστημα”, το μονοξείδιο του αζώτου (NO) έχει ευεργετική επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς δεν είναι μόνο ένας αγγειοδιαστολέας, αλλά ασκεί ένα πλήθος προστατευτικών δράσεων που αφορούν αντιθρομβωτικές και αντιαθηρογόνες ιδιότητες.

Από πλευράς φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ο καθηγητής Louis Ignarro αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στη νεμπιβολόλη. “Η Νεμπιβολόλη, μια θεραπεία πρώτης εκλογής στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, είναι το νέο αντιυπερτασικό που συνδυάζει μια καρδιοεκλεκτική δράση β – αποκλεισμού με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που σχετίζονται με το μονοξείδιο του αζώτου (NO)”.

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι σε περίπτωση απουσίας ή καταστροφής του ενδοθηλίου, η Νεμπιβολόλη μπορεί και πάλι να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. Ο Νομπελίστας επεσήμανε ότι οι σημαντικές αυτές δράσεις της Νεμπιβολόλης είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τους υπερτασικούς ασθενείς.

Όπως είναι γνωστό, η υπέρταση αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των Ελλήνων. Η πάθηση ταλαιπωρεί πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που ξεπερνά το 40% στις μεγάλες ηλικίες. Η υπέρταση – ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου – προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς και οι κυριότερες επιπλοκές της είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια, η στεφανιαία νόσος, τα εμφράγματα και η νεφρική ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, καθώς η υπέρταση δεν προκαλεί άμεσα ενοχλήματα και ο χρόνος που εμφανίζονται οι επιπτώσεις της είναι συνήθως απομακρυσμένος. Αυτή η συμπεριφορά κάνει τη νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ασθενή που δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητά της.

Το συμπόσιο οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με την Προεδρία του Καθηγητή Καρδιολογίας και Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Δημητρίου Σιδερή και του Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Παύλου Τούτουζα, καθώς και τη συμμετοχή του Καθηγητή Παθολογίας κ. Θεόδωρου Μουντοκαλάκη και του Επίκουρου Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Ιωάννη Λεκάκη.

Στην ομιλία του ο κ. Μουντοκαλάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα ρύθμισης του συνόλου των υπερτασικών ασθενών σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, ενώ ο κ. Λεκάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία του ενδοθηλίου και στη μεγάλη σημασία της απελευθέρωσης του νιτρικού οξειδίου (NO).

Το επιστημονικό συμπόσιο, το οποίο στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, παρακολούθησαν διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί και Επιστήμονες του ιατρικού κόσμου των Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση