Ανέφικτοι στόχοι οδηγούν στην εγκατάλειψη της προσπάθειας

Οι γυναίκες που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα, θεωρώντας πως θα αλλάξει ο σωματότυπος τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, συγκριτικά με τις γυναίκες που κάνουν δίαιτα με σκοπό να δουν μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές στο σώμα τους.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το University of Strathclyde, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό ‘International Journal of Eating Disorders’. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία των γυναικών ξεκινά μια δίαιτα με λανθασμένες προσδοκίες, προσμένοντας πως θα αλλάξει η κατασκευή του σώματος της, πράγμα που δεν είναι εφικτό.

Η συστηματική άσκηση και η κατάλληλη διατροφή συμβάλει στη μείωση του λίπους, στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και στην απώλεια βάρους, χωρίς όμως να μπορεί να επηρεάσει τον σωματότυπο.

Με αχλάδι, παρομοιάζεται συνήθως ο σωματότυπος των γυναικών, με κύριο χαρακτηριστικό τα αντιαισθητικά ψωμάκια στους γλουτούς και στην περιφέρεια, ενώ το μήλο αναφέρεται κυρίως στο “σωσίβιο” που μαζεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Για να διακρίνει κανείς σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει (αχλάδι ή μήλο), δεν έχει παρά να κάνει μια απλή διαίρεση. Μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας και της περιφέρεια σας και διαιρέστε τα μεταξύ τους. Αν το αποτέλεσμα του κλάσματος είναι πάνω από 0.8 για τις γυναίκες και πάνω από 1.0 για τους άντρες, τότε το σώμα σας έχει σχήμα μήλου.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με σωματότυπο ‘μήλο’. Οι συμμετέχοντες λοιπόν παρακολούθησαν μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν γυναίκες που είχαν διαφορετική σωματική κατασκευή μεταξύ τους. Ρωτήθηκαν λοιπόν σε ποια πίστευαν πως θα μπορούσαν να μοιάσουν, εάν ακολουθούσαν ένα διατροφικό πρόγραμμα και έχαναν τα περιττά κιλά τους.

Η πλειοψηφία των γυναικών επέλεξε τις κοπέλες που είχαν σωματότυπο ‘αχλάδι’, αγνοώντας το δικό τους σωματότυπο που απείχε πολύ από τον προσδοκώμενο.

Βασιζόμενοι σ’ αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως για να πετύχει μια γυναίκα τους στόχους της, πρέπει να δεχτεί το σωματότυπο της και να προσπαθήσει να κάνει βελτιώσεις πάνω σ΄ αυτόν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση