Πορεία για τη ζωή, Οχι στον καρκίνου του μαστού

Βροντερό “ΟΧΙ” στον καρκίνο του μαστού λέμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου. Σε μια εκδήλωση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με τίτλο “Race for the Cure – Πορεία για τη ζωή 2002”, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Συντάγματος, κάνουμε ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την εξάλειψη της σύγχρονης μάστιγας του καρκίνου του μαστού.

Με σύνθημα-πρόσκληση “Καθημερινά τρέχετε για όλους. Μήπως πρέπει να κάνετε ένα βήμα και για σας;”, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σούζαν Κόμεν για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού προσκαλεί όλους να συμμετέχουν στον αγώνα στην “Πορεία για τη Ζωή”, συμπληρώνοντας σήμερα κόλας τη φόρμα συμμετοχής.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σούζαν Κόμεν αναφέρονται τα εξής:

“Η παρουσία όλων μας στο Σύνταγμα την Κυριακή θα αποτελέσει την καλύτερη διαβεβαίωση ότι ο Ελληνικός λαός εμπέδωσε τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης ενάντια σε μια από τις πιο επικίνδυνες και διαδεδομένες ασθένειες των σύγχρονων κοινωνιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει περισσότερες από 4.500 Ελληνίδες, ενώ ιδιαίτερα βαρύς είναι και ο φόρος αίματος που πληρώνει η ελληνική κοινωνία: κατά μέσο όρο 1.500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση από τη νόσο, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Στη σημασία της εκδήλωσης σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση της Ελληνίδας κατά του καρκίνου του μαστού, καθώς και στο έργο που έχει επιτελέσει ο “Ελληνικός Σύνδεσμος Σούζαν Κόμεν για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού” στα περίπου τρία χρόνια λειτουργίας του, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου η Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης, κ.κ. Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή και Σοφία Θεοφανοπούλου.

Όπως τόνισε η κ. Μουζάκα, “η σύγχρονη επιστημονική γνώση και η μεγάλη κλινική εμπειρία μας δίνουν σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί”. Η μάχη κάθε γυναίκας μαζί του είναι σκληρή, αλλά μπορεί να αποβεί νικηφόρα, εάν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ξεπεράσουμε τους φόβους μας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον σκοπό της εκδήλωσης, η κ. Μουζάκα υπογράμμισε ότι “σκοπός της “Race for the Cure – Πορείας για τη ζωή” είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πάθηση και να συνειδητοποιήσουν την αξία της πρόληψης και της τακτικής επίσκεψης στο γιατρό”.

“Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την Πορεία”, εξήγησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, “θα διατεθούν για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών της χώρας μας γύρω από την πάθηση”. Ήδη, με τα έσοδα του περσινού έτους ο Σύνδεσμος επιχορήγησε τη δημιουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού και των οικογενειών τους “ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ”. Το Κέντρο άρχισε και επίσημα τη λειτουργία του το Σάββατο 30 Μαρτίου 2002.

Η κ. Μουζάκα αναφέρθηκε και στην επιδημιολογία της νόσου, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια: στη χώρα μας από την πάθηση προσβάλλεται κάποια στιγμή της ζωής της μια στις ένδεκα γυναίκες, ενώ κάθε χρόνο ανιχνεύονται περισσότερες από 4.500 νέες περιπτώσεις. Το τίμημα για τις ασθενείς είναι βαρύ και κάθε χρόνο χάνονται περισσότερες από 1.500 Ελληνίδες εξαιτίας της πάθησης.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία οφείλονται στο πολύ χαμηλό ποσοστό ευαισθητοποίησης των γυναικών στη χώρα μας, είπε η κ. Μουζάκα, οι οποίες σπάνια επισκέπτονται το γιατρό τους προληπτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μόνο ένας στους επτά κακοήθεις όγκους του μαστού να ανιχνεύεται έγκαιρα (όταν ακόμα βρίσκεται στα στάδια 0 ή 1, δηλαδή, με διάμετρο έως 1 cm), με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στην πρόγνωση του ασθενούς.

Από την πλευρά της, η κ. Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή παρουσίασε τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Συντάγματος και θα καλύπτει διαδρομή συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11 π.μ., ενώ από νωρίς το πρωί θα υπάρχει ειδική γραμματεία στο χώρο της Πλατείας Συντάγματος, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή και να παραλαμβάνουν τα μπλουζάκια και τα καπελάκια τους.

Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 5 Ευρώ για τα παιδιά, 10 Ευρώ για τους ενηλίκους και 20 Ευρώ για ολόκληρη την οικογένεια. Στο τέλος της εκδήλωσης, τόνισε η κ. Παυλίδου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλαμβάνουν και μια τσάντα με διάφορα μικροδώρα, προσφορά των χορηγών της εκδήλωσης.

Πριν από την εκκίνηση της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Δήμου Αθηναίων και του Συνδέσμου θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό, ενώ θα παραστούν οι σύζυγοι του Αμερικανού και Ισπανού Πρέσβη κ.κ. Μπόνι Μίλερ και Πιλάρ Χούνκο, αντίστοιχα. Επιπλέον, έχουν προσκληθεί και θα παραστούν εκπρόσωποι των κομμάτων, άνθρωποι του πνεύματος, αθλητές, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Παυλίδου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της Πορείας το χορευτικό συγκρότημα ΤΕΓΕΑ θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν μετάλλια στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες. Παράλληλα, οι γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν την ασθένεια και δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση θα τιμηθούν ξεχωριστά.

Με την εκδήλωση “Race for the Cure – Πορεία για τη Ζωή” θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αποφασιστικότητας σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, είπε η κ. Σοφία Θεοφανοπούλου. “Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού, αρκεί όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη κατά της προκατάληψης και της αμέλειας. Ο σεβασμός, και όχι ο φόβος, προς τον δυνατό αυτό εχθρό αποτελούν τον καλύτερό μας σύμμαχο για τη καθοριστική μάχη” τόνισε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “μόνο με την ευαισθητοποίηση και τη παραδοχή ότι το πρόβλημα δεν κάνει διακρίσεις τάξεων, ηλικιών, ακόμη και φύλων, συνεπώς μπορεί να χτυπήσει και εμάς, θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά”.

Η κ. Θεοφανοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολύτιμο ρόλο των Μ.Μ.Ε. “Με τη δύναμη που έχετε, όχι μόνο να ενημερώνετε αλλά και να διαμορφώνετε τη κοινή γνώμη, μπορείτε να μεταδώσετε το μήνυμα ευαισθητοποίησης ενάντια στη νόσο και με τα κείμενα σας να πείσετε όλες τις Ελληνίδες να επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους, να εξετάζουν τους μαστούς τους και να μην θεωρούν τον καρκίνο του μαστού ως φόβητρο”.

Καταλήγοντας, η κ. Θεοφανοπούλου απηύθυνε έκκληση στο κοινό να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύνδεσμος και να ενστερνιστεί την άποψη ότι η πρόληψη αφορά όλους, λόγος για τον οποίο θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση