Μέλι: Οσο πιο σκουρόχρωμο τόσο πιο υγιεινό

Το μέλι και μάλιστα αυτό που έχει σκούρο χρώμα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Agricultural & Food Chemistry.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μελετά την επίδραση του μελιού στο αίμα και η οποία δείχνει ότι η αντιοξειδωτική δράση του μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας ή πιο απλά κακή χοληστερόλη), η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Παλαιότερη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο (University of Illinois), το 1999 είχε δείξει ότι το μέλι που έχει πιο σκούρο χρώμα παρέχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στον οργανισμό.

Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκε πιο ακριβής μέθοδος ανάλυσης, σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιήθηκε το 1999 και έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση του μελιού είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αντίστοιχη μάλιστα με αυτή πολλών φρούτων και λαχανικών.

Τα πειράματα στο εργαστήριο, έδειξαν ότι το μέλι με το πιο σκούρο χρώμα μειώνει σημαντικά το ρυθμό παραγωγής χημικών ενώσεων που αποτελούν παράγωγα της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέλι δεν μπορεί βέβαια να υποκαταστήσει τα φρούτα ή τα λαχανικά, σαν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς η τελευταία παρέχει στον οργανισμό κενές θερμίδες (μόνο ενέργεια χωρίς επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά).

Το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα, αντί άλλων πρόσθετων με αντιοξειδωτική δράση, καθώς μία έρευνα που δημοσιεύθηκε, τον Ιανουάριο στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό έδειξε ότι το μέλι είναι πιο δραστικό από παραδοσιακά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση