Τα καλογυμνασμένα μοντέλα προκαλούν ανασφάλεια στους άνδρες

Οι άντρες επηρεάζονται αρνητικά όταν βλέπουν όμορφα αντρικά μοντέλα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα περιοδικά life style, όπως ακριβώς και οι γυναίκες, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Health Society in New YorK, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό International Journal of Eating Disorders.

Η ανασφάλεια λοιπόν και οι αμφιβολίες σχετικά με την εμφάνιση δεν αποτελεί γυναικείο προνόμιο, αφού ένας μεγάλος αριθμός αντρών νιώθει άσχημα με το σώμα του και θα ήθελε να αποκτήσει τις αναλογίες των μοντέλων που φωτογραφίζονται στα περιοδικά ή διασχίζουν τις πασαρέλες.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 82 άντρες φοιτητές. Τους χώρισαν σε δύο γκρουπ, μία πειραματική ομάδα και μία ομάδα ελέγχου. Το πρώτο γκρουπ παρακολούθησε 30 slides, εκ των οποίων τα 20 απεικόνιζαν άντρες με ιδανικές αναλογίες, ενώ τα υπόλοιπα 10 δεν εστιάζονταν στο αντρικό σώμα. Το δεύτερο γκρουπ παρακολούθησε 30 slides, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με αντρική μόδα ή με διαφήμιση.

Στην συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Τα άτομα του πειραματικού γκρουπ εμφανίστηκαν δυσαρεστημένα με τις αναλογίες του σώματος τους και υποστήριξαν πως είχαν περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό σωματικό βάρος και λιγότερη μυική μάζα από την ιδανική. Η πλειοψηφία των ατόμων στο γκρουπ ελέγχου ένιωθε ικανοποιητικά με το σώμα και εξέφρασε την ανάγκη για μικρές αλλαγές βελτίωσης.

Οι επιστήμονες λοιπόν επισημαίνουν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι άντρες στη θέα γυμνασμένων αρρενωπών κορμιών δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον τρόπο που αντιδρούν οι γυναίκες όταν αντικρίζουν καλλίγραμμα θηλυκά σώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση