Πιθανή προστατευτική δράση της ασπιρίνης κατά καρκίνων του πεπτικού

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, που ήδη χορηγείται ως ασπίδα προστασίας κατά των καρδιοπαθειών, μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου σε άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Τριετής μελέτη σε 1.121 άτομα με αδενώματα (καλοήθεις όγκοι στο έντερο), έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης (80mg) μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων όγκων κατά 19%, ενώ σε ασθενείς με πιο επιθετικές μορφές αδενωμάτων το ποσοστό αυτό πλησίασε το 40%. Μεγαλύτερες δόσεις ασπιρίνης (325mg) δεν είχαν ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Dartmouth , John Baron, θεωρεί ότι η ασπιρίνη αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου με την ονομασία COX-2, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, με συνέπεια η ασπιρίνη να μπορεί να έχει προστατευτική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Μια νεότερη τάξη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Celebrex της Pharmacia Corp. και το Vioxx της Merck, που δρουν επιλεκτικά μόνο κατά του ενζύμου COX-2, μελετώνται σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν έχουν ανάλογη δράση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση