Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας: κίνδυνος για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Παλαιστίνη

…με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία στις 7 Απριλίου

Παλαιστίνη, Λωρίδα της Γάζας, 5 Απριλίου 2002. “Στη Βηθλεέμ, ένας πατέρας τριών παιδιών μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του στην παλιά πόλη καθώς βρισκόταν σε περιοχή που δεχόταν λιγότερο τα πυρά των ισραηλινών επιθέσεων -ή τουλάχιστον, έτσι πίστευε. Η 64χρονη μητέρα του, Σουμάγια, πυροβολήθηκε και πέθανε με δύο σφαίρες στο θώρακα, όταν ένα τανκ εισέβαλε στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, εκρηκτικά βλήματα από το τανκ, σκότωσαν τον αδερφό του, Κάλεντ. Τα παιδιά που βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, οχτώ στο σύνολό τους, κρύφτηκαν στο μπάνιο -που ήταν και το πιο ασφαλές σημείο του σπιτιού. Κι έμειναν εκεί κλειδωμένα για έναν ακόμα λόγο: γιατί μόνον έτσι μπορούσαν να μείνουν μακριά από τα πτώματα που παρέμεναν στο σπίτι καθώς δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε κανένα ασθενοφόρο…”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία στις 7 Απριλίου, οι μαρτυρίες των εθελοντών μας δεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι, η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους των Αυτόνομων Παλαιστινιακών Εδαφών και η μη πρόσβαση σε θεμελιώδη ιατρική περίθαλψη, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Την ίδια στιγμή που απλοί, άμαχοι Παλαιστίνιοι πολίτες υπόκεινται σε μία γενικευμένη στρατιωτική πίεση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στις προσπάθειές τους να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες οικογένειες που χρήζουν της άμεσης βοήθειάς τους.

Ακόμα και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας εφαρμόζουν σταθερά τα προγράμματά τους από το 1996, και παρά το γεγονός ότι, είναι μια περιοχή που τις τελευταίες μέρες δε βρίσκεται κάτω από στρατιωτικό κλοιό, η αδυναμία πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Τα συνεχιζόμενα επεισόδια με στόχους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των τοπικών συνεργατών μας, οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και οι ταπεινώσεις που υφίστανται οι εθελοντές διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην προσπάθειά τους να παράσχουν βοήθεια στα θύματα, σκιαγραφούν τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση στους ασθενείς μας. Επιπρόσθετα, τα γεγονότα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εγγυήσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, από τις ισραηλινές αρχές, όσον αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των ιατρικών ομάδων στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Κάτω από τις παρούσες συνθήκες που διαρκώς δυσχεραίνουν, ανακαλύπτουμε ότι αυτές οι εγγυήσεις γίνονται ολοένα και λιγότερο αξιόπιστες. Ακόμα κι όταν μας λένε “μπορείτε να προχωρήσετε”, διαπιστώνουμε στην πορεία ότι μας αρνούνται την πρόσβαση σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Στη Ραμάλα, τα κεντρικά γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης UPMRC (Union of Palestine Medical Relief Committee), με την οποία συνεργαζόμαστε, δέχθηκαν τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων την 1η Απριλίου. Από μεγάφωνα οι στρατιώτες καλούσαν το ιατρικό προσωπικό να εγκαταλείψει το κτίριο. Ο γιατρός Μοχαμάντ Σκάφιε, χρησιμοποιήθηκε ως “ανθρώπινη ασπίδα” στη διάρκεια εκκένωσης των γραφείων…

“Η ζωή χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν “εγκλωβισμένοι” στα σπίτια τους τίθεται τώρα
σε άμεσο κίνδυνο. Ήδη πολλά σπίτια έχουν μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Το αλεύρι, η ζάχαρη και το ρύζι που αποτελούν τη βασική διατροφή των κατοίκων, έχουν εξαντληθεί από την αγορά. Οι τράπεζες στη Γάζα δεν έχουν πια χρήματα να δώσουν… Στα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί
τα αποθέματα φαρμάκων και παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Απεγνωσμένα οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας μας ζητούν να τους προμηθεύσουμε… Αν συνεχιστεί η κατάσταση, τραγικές θα είναι οι συνέπειες και για τους χρόνιους ασθενείς γιατί δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους”, τονίζει η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας στη Γάζα, Μαρία Σκουλά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, μάρτυρες μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που κλιμακώνεται, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για τερματισμό της “ομηρίας” των πληθυσμών, αναγνώριση και σεβασμό του δικαιώματος στην ιατρική περίθαλψη. Γιατί η Υγεία οφείλει να είναι ένα παγκόσμιο αγαθό, όπως ορίζει άλλωστε και η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που υπάρχει για να μας το υπενθυμίζει…

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Μετά την κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων από το Σεπτέμβριο του 2000 στα Ισραηλινά και
Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας ενίσχυσαν την παρέμβασή τους στη Λωρίδα της Γάζας με επείγουσα αποστολή αναλώσιμου υλικού και φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
Τα δύο προγράμματα των ΓΧΣ που εφαρμόζονται από το 1996 στη Λωρίδα της Γάζας για άτομα με ειδικές ανάγκες, επεκτείνονται καλύπτοντας ήδη τα δεκάδες καινούρια περιστατικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

* Για περισσότερες πληροφορίες στο 010- 5 200 500 ή στο 093-6699007
(Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου), press@msf.gr/ www.msf.gr

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση