Η λεπτίνη σχετίζεται και με τη δημιουργία θρόμβων

Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης, μία ορμόνης η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος, μπορεί να εξηγούν το γιατί τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να αναπτύσσουν επικίνδυνους θρόμβους στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ πιο συχνά απ΄ ό,τι τα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λεπτίνη πιθανόν να ευθύνεται για τη δημιουργία θρόμβων στα παχύσαρκα άτομα, των οποίων η αιτία δημιουργίας δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δημιουργία θρόμβων ξεκινά πιθανώς με την σύνδεση της λεπτίνης σε υποδοχείς λεπτίνης που βρίσκονται στα αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η λεπτίνη ελέγχει το σωματικό βάρος, επηρεάζοντας την όρεξη. Οταν τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα για διακοπή της όρεξης. Ομως στα πολύ παχύσαρκα άτομα αυτό το σύστημα ελέγχου της όρεξης δεν αποδίδει, καθώς τα παχύσαρκα άτομα γίνονται “ανθεκτικά” στα μηνύματα αυτά, με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης.

Ομως τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης που παρουσιάζουν οι παχύσαρκοι σχετίζονται με τη δημιουργία θρόμβων. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι στα παχύσαρκα ποντίκια τα οποία δεν είχαν το γονίδιο για τους υποδοχείς της λεπτίνης, ο χρόνος δημιουργίας θρόμβων ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα φυσιολογικά παχύσαρκα ποντίκια.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε δείξει και παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από 1000 άνδρες, η οποία έδειξε ότι η λεπτίνη αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών θρομβωτικών επεισοδίων όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση