Παιδικά ατυχήματα και άσκηση

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα άλλα ομαδικά αθλήματα μαθαίνουν στο παιδί να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες τους, να παίρνει πρωτοβουλίες και να αγαπάει την άσκηση, όμως παρ’ όλα αυτά αποτελούν την πρώτη αιτία τραυματισμών στις μικρές ηλικίες. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το 44% των παιδικών ατυχημάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στα σπορ.

Ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 6300 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, τα οποία είχαν επισκεφτεί πρόσφατα τον παιδίατρο τους για την αντιμετώπιση κάποιου τραυματισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘Pediatrics’ έδειξαν πως το 20% των παιδικών ατυχημάτων συνέβη κατά την διάρκεια συμμετοχής των παιδιών σε κάποιο άθλημα.

Η πλειοψηφία των παιδιών που τραυματίστηκαν βρίσκονταν στην εφηβεία. Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστήριξαν πως τα παιδιά της λευκής φυλής έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν, συγκριτικά με τα παιδιά της μαύρης φυλής, χωρίς όμως οι λόγοι να είναι ακόμα ξεκάθαροι.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί οφείλονται σε πτώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διαστρέμματα, κατάγματα ή άλλες κακώσεις, καθώς επίσης και σε κοψίματα, σε μολύνσεις και σε τσιμπήματα.

Προκειμένου να παρθούν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα παιδιά που τραυματίστηκαν και αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατηγορία που είναι περισσότερο επιρρεπής σε ατυχήματα.

Προς το παρόν, οι ειδικοί τονίζουν πως είναι απαραίτητη η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού σε κάθε άθλημα και η στενή επιτήρηση του παιδιού κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σ’ αυτό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση