Ελπίδες για ευρέως φάσματος φάρμακο κατά των ιών

Η ανακάλυψη απρόσμενων ομοιοτήτων μεταξύ πολλών και διαφορετικών τύπων ιών, είναι πιθανό να οδηγήσει στο μέλλον στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου με το οποίο θα αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο εύρος ιών, σύμφωνα με ερευνητές του Howard Hughes Medical Institute στις ΗΠΑ.

Οι ιοί χωρίζονται σε επτά διαφορετικές ομάδες καθώς παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στον τρόπο πολλαπλασιασμού τους. Η εύρεση ενός φαρμάκου με το οποίο θα αντιμετωπίζονταν όλα τα είδη που ανήκαν σε μία κατηγορία θεωρείται μεγάλη επιτυχία με τα σημερινά δεδομένα, ενώ η ανακάλυψη φαρμάκου που θα καταπολεμούσε ιούς που ανήκαν σε διαφορετικές ομάδες φάνταζε μέχρι σήμερα αδύνατη.

Οι ερευνητές όμως από το Howard Hughes, όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν ομοιότητες στους τρόπους πολλαπλασιασμού ιών που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Στις ομάδες αυτές ανήκουν οι περισσότεροι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο όπως ο ιοί της ηπατίτιδας Β και C και οι ιοί που προκαλούν αιμορραγικούς πυρετούς, όπως ο ιός του Ebola.

Πιο συγκεκριμένα, αν και υπάρχει μία πληθώρα διαφορετικών γονιδιακών μηχανισμών που ελέγχουν την διαδικασία αναπαραγωγής των ιών, ένα στάδιο της διαδικασίας φαίνεται πως είναι κοινό σε όλους, στοιχείο που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί και το σημείο κλειδί για την εύρεση μίας θεραπείας που θα έχει ως στόχο το συγκεκριμένο στάδιο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση