Γονίδιο δερματικής νόσου κατά της γήρανσης

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου το οποίο ευθύνεται για μία κληρονομική δερματική νόσο ανοίγει το δρόμο νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της γήρανσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Βρετανικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Human Molecular Genetics.

Η λιποειδής πρωτεΐνωση είναι μία δερματική νόσος η οποία πλήττει εκατοντάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην περιοχή Βόρειο Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής.

Η ασθένεια προκαλεί σημάδια και ουλές στο δέρμα που μοιάζουν με αυτά της ανεμευλογιάς, και χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση του δέρματος και της γλώσσας. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε επιληψία και εναπόθεση ασβεστίου στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη γονιδιακή μετάλλαξη στην οποία οφείλεται η ασθένεια. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη εκτός από το ό,τι βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίζουν τις οικογένειες που είναι φορείς, μπορεί να βοηθήσει και στο να αντιμετωπίζονται τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία που παράγεται λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου (η πρωτεΐνη extracellular matrix protein ECM) λειτουργεί σαν “βιολογική κόλλα”, η οποία όχι μόνο μπορεί να προλαμβάνει τα σημάδια του χρόνου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν φυσικό αντηλιακό, προστατεύοντας το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση