Απλή εξέταση αίματος για πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Με μία απλή εξέταση αίματος, είναι πολύ πιθανό, σε μερικά χρόνια, οι επιστήμονες να κάνουν πρώιμη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς μελέτες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι μπορούν με ακρίβεια να ανιχνεύουν την ποσότητα μίας πρωτεΐνης (αμυλοειδές) η οποία έχει συσχετιστεί με τη νόσο.

Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία ήταν γενετικά προγραμματισμένα να σχηματίζουν πλάκες από αμυλοειδές, που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Αντί να μετρήσουν τα επίπεδα του αμυλοειδούς στο αίμα οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια μία χημική ουσία την m266, η οποία είχε την ιδιότητα να απομακρύνει το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο.

Μετρώντας στη συνέχεια τα επίπεδα του αμυλοειδούς στο αίμα, διαπίστωσαν ότι αυτά αντιστοιχούν με ακρίβεια στα επίπεδα των πλακών που σχηματίζονταν στον εγκέφαλο των ποντικιών.

Αντίστοιχα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να αναπτύξουν μία εξέταση αίματος για τη συγκέντρωση αμυλοειδούς στον άνθρωπο.

Μία τέτοια εξέταση, ενώ δε θα μπορεί να εξακριβώσει το αν κάποιος έχει κίνδυνο να αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα μπορεί να προβλέψει την ασθένεια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατόν να διαχωρίζονται τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ από τα άτομα που πάσχουν από άλλες μορφές άνοιας, βοηθώντας στην εκτίμηση της ανταπόκρισης σε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση