Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΦυματίωσηςΣταματήστε τη Φυματίωση, πολεμήστε τη φτώχεια: Αυτό είναι το σύνθημα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Συμμαχία κατά της Φυματίωσης (Partnership for Global Action), για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου. Το σύνθημα αυτό προτείνει ότι η καταπολέμηση της φυματίωσης, μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν το φτωχό κόσμο, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την επίτευξη της παγκόσμιας ευημερίας. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης χαρακτηρίζεται από την έναρξη μίας διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της νόσου, με στόχο την αναχαίτιση της φυματίωσης μέχρι το 2005.

Για να καταπολεμηθεί η φυματίωση όλοι οι συμμετέχοντες φορείς στην εκστρατεία αυτή ενθαρρύνονται να αναπτύξουν δράση και να θέσουν στόχους, τόσο για την ανίχνευση των περιπτώσεων όσο και για τη μαζική εξάπλωση των DOTS (Directly Observed Therapy – Short Course), τον ακρογωνιαίο λίθο για το παγκόσμιο πλάνο καταπολέμησης της φυματίωσης, που αποτελεί και τη διεθνώς αποδεκτή στρατηγική για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου. Με σωστή εφαρμογή αυτού του σχεδίου δράσης, η θεραπευτική αυτή προσέγγιση θα παρέχει ποσοστά επιτυχίας που θα φτάνουν το 90%.

Το Σεπτέμβριο του 2000 υπεγράφη η συνθήκη της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία υπάρχει δέσμευση για μείωση, κατά 50%, της θνησιμότητας από φυματίωση και ελονοσία και κατά 25% μείωση των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στην επόμενη δεκαετία.

Στην τελευταία παγκόσμια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα μέλη υιοθέτησαν νέους στόχους για τον έλεγχο της φυματίωσης μέχρι το 2005, ανιχνεύοντας το 70% των νέων περιπτώσεων φυματίωσης και αντιμετωπίζοντας το 85% αυτών.

Σήμερα εκτιμάται ότι μόνο σε μία στις τέσσερις περιπτώσεις φυματίωσης στον κόσμο παρέχεται θεραπεία με DOTS, ενώ θα πρέπει να διευρυνθεί η θεραπεία αυτή για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2005.

Σε άρθρο του στο τεύχος Απριλίου 2001 του επιστημονικού δικτυακού ιατρικού περιοδικού Medicine ( http://www.medicine.gr/ ) ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Γ’ Παθολογικού τμήματος ΓΝΕΕΣ κ Μ. Λαζανάς επισημαίνει:

Η φυματίωση είναι μία νόσος με παγκόσμια κατανομή, η οποία την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε σαφή αύξηση. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν μολυνθεί από φυματίωση και ότι 8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις επισυμβαίνουν ετησίως.

Επίσης έχει εκτιμηθεί ότι επισυμβαίνουν 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, αριθμός οποίος μεταξύ 2000-2020 θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια εάν δεν αποδώσουν στρατηγικές καταπολέμησης της φυματιώσεως.

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο ειδικό κέντρο επιδημιολογικής παρακολούθησης και παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), έχει εντοπισθεί νόσος κατά τα έτη 1998 και 1999 σε 1743 Ελληνες και 207 αλλοδαπούς ενήλικες και σε 330 και 61 αντιστοίχως παιδιά. Στους ενήλικες το 85% αφορούσε πνευμονική φυματίωση. Είναι πάντως λίαν πιθανό, λόγω ελλιπούς δηλώσεως να μην παρέχεται η πραγματική διάσταση της φυματιώσεως στην Ελλάδα.

Βασικοί λόγοι για την παγκόσμια αύξηση θεωρούνται: η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών, η έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης, η συνύπαρξη HIV λοίμωξης και η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών στα αντιφυματικά φάρμακα.

Η έγκαιρη αναγνώριση και η σωστή θεραπεία των ατόμων με νόσο, η εντόπιση λανθάνουσας σε ειδικές κατηγορίες ατόμων και η χημειοπροφύλαξης τους καθώς και η κατάρτιση προγραμμάτων για την πρόληψη της φυματιώσεως αποτελούν τους στόχους για την μείωση της εξάπλώσεως της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση