Η Βουλγαρία δε δεσμεύεται για το κλείσιμο του Κοζλοντούι

Η Βουλγαρία δεν μπορεί ακόμη να δεσμευτεί για την ημερομηνία που θα κλείσει οριστικά το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο και τον καγκελάριο της Αυστρίας κ.κ. Τόμας Κλέστιλ και Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Σαξκομπουργκότσκι τόνισε ωστόσο ότι η Βουλγαρία προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της επειδή αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας η ένταξή της στην ΕΕ.

Σε διακοίνωσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 1999,η Βουλγαρία προσφέρθηκε να κλείσει μέχρι το τέλος του 2002 δύο αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας της μονάδας στο Κοζλοντούι και τους άλλους δύο μέχρι το τέλος του 2006.

Παρόμοιες διευθετήσεις έχουν γίνει για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων Γιάσλοβσκε Μποχούνιτσε στην Σλοβακία και Ιγκναλίνα στην Λιθουανία, και σε αντάλλαγμα η ΕΕ έχει προσφερθεί να χορηγήσει οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Σιούσελ υποστήριξε ότι η συμφωνία για τον χρόνο είναι δεσμευτική. Η Αυστρία συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή την συμβιβαστική λύση, παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε να κλείσει νωρίτερα το Κοζλοντούι και συμφώνησε ότι για να κλείσει το εργοστάσιο η Βουλγαρία έχει ανάγκη από την βοήθεια της Ευρώπης.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση