Ενας στους επτά Ευρωπαίους δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Εκατόν είκοσι εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή ένας στους επτά κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, εκτιμά ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού.

Εξάλλου σημαντικό μέρος του νερού που διανέμεται από τα δίκτυα της Γηραιάς Ηπείρου χάνεται σε διαρροές με κόστος περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρεται στο κείμενο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ-ΟΗΕ).

‘Ενώ μιλάμε για αυξανόμενη έλλειψη νερού, προσφέρουμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να χάνουμε και να σπαταλάμε το νερό ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, παρατηρεί ο γερμανός εμπειρογνώμονας της ΟΕΕ-ΟΗΕ κ. Ράινερ Εντερλάιν.

Σύμφωνα με τον κ. Εντερλάιν, 50% ως 60% της παραγωγής πόσιμου νερού σε πόλεις όπως η Μόσχα και η Πετρούπολη χάνεται. Σημαντικές διαρροές στο δίκτυο πόσιμου νερού σημειώνονται στα παλιά κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων. Έτσι το 50% του νερού που διανέμεται στην παλιά πόλη του Όσλο χάνεται, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα.

Πολλές από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης πλήττονται από το φαινόμενο, για παράδειγμα η Ρουμανία, η Αλβανία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Ρωσία, χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας).

Μελέτη που δόθηκε το Δεκέμβριο στη δημοσιότητα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Γεωργίας υπολόγιζε σε ένα πέμπτο τις διαρροές στο δίκτυο πόσιμου νερού της Γαλλίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Η ΟΕΕ-ΟΗΕ είναι μία από τις περιφερειακές επιτροπές του ΟΗΕ. Περιλαμβάνει 55 μέλη, τις χώρες του ΟΟΣΑ (εκτός Αυστραλίας, Μεξικού, Νότιας Κορέας, Νέας Ζηλανδίας), πολλές πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση