Οπτική βιοψία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Μία νέα ταχεία τεχνική ανίχνευσης και ελέγχου της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια του φωτός, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ερευνών τους στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Καρκίνο του Μαστού, που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 ειδικών.

Η οπτική βιοψία, όπως ονομάστηκε η νέα τεχνική, επιτρέπει στους επιστήμονες, να εξακριβώσουν εάν ο καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες ή αν έχουν παραμείνει καρκινικές εστίες μετά από μία επέμβαση, διοχετεύοντας κύματα φωτός με τη βοήθεια οπτικών ινών στα ύποπτα σημεία και παρακολουθώντας πώς διαχέεται το φως στους ιστούς.

Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ Α. Λι, του University College London (UCL), με τη νέα αυτή τεχνική η ασθενής, αφού υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει τα αποτελέσματα της κλασικής ιστολογικής εξέτασης, αφού η ”οπτική βιοψία” είναι σε θέση να αποκαλύψει σχεδόν αμέσως εάν οι ιστοί περιείχαν καρκινικά κύτταρα.

Η εν δυνάμει εφαρμογή του συστήματός είναι ότι θα εντοπίζει τον καρκίνο από την πρώτη χειρουργική επέμβαση και επομένως θα γλιτώνει την ασθενή από μία δεύτερη εγχείρηση και από την αγωνία της αναμονής για τις ιστολογικές εξετάσεις, πρόσθεσε ο Δρ Λι.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η οπτική βιοψία μπορεί να εντοπίσει την επέκταση του καρκίνου στους λεμφαδένες καθώς και καρκινικές εστίες σε ορισμένα άλλα σημεία του μαστού που δεν απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της εγχείρησης.

Στη διάσκεψη οι επιστήμονες προέβησαν και σε άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, όπως ότι στη Βρετανία και στη Δανία πραγματοποιούνται κλινικά πειράματα σε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού.

Το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς και παράγει αντισώματα κατά της πρωτείνης HER-2, η οποία αποτελεί αυξητικό παράγοντα σε πολλά είδη όγκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση