Σκεύασμα αδυνατίσματος προκαλεί ηπατικές βλάβες

Ενα σκεύασμα αδυνατίσματος, το LipoKinetix, φαίνεται να προκάλεσε σοβαρές ηπατικές βλάβες, σε επτά υγιή άτομα, τα οποία παρουσίασαν τα συμπτώματα μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη λήψης του σκευάσματος, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην on-line έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Annals of Internal Medicine.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε προειδοποιήσει τους καταναλωτές να σταματήσουν τη λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος, μετά από αναφορές που είχαν γίνει για πρόκληση ηπατικής βλάβης. Το FDA είχε επίσης ειδοποιήσει την κατασκευάστρια εταιρία Syntrax να αποσύρει το προϊόν της από την αγορά, καθώς φαίνεται να είναι τοξικό για το ήπαρ.

Πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής, δεν απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, να ελεγχθούν από το FDA, προκειμένου να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας όπως συμβαίνει με τα φάρμακα.

Στην έρευνα, επιστήμονες, από το FDA και το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λ. Αντζελες, αναφέρουν ότι επτά άτομα είχαν αναπτύξει ηπατική φλεγμονή μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου του 2000, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρουσίασε ηπατική ανεπάρκεια.

Και στις επτά περιπτώσεις σημειώθηκε ανάρρωση μετά τη διακοπή λήψης του LipoKinetix, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κανένα από τα επτά άτομα δεν λάμβανε άλλα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί το σκεύασμα είναι τοξικό, καθώς τα επιμέρους συστατικά του δεν έχουν τέτοιες παρενέργειες. Ομως, όπως υποστηρίζουν, η τοξικότητά του μπορεί να οφείλεται στο συνδυασμό κάποιων συστατικών.

Το LipoKinetix περιέχει νορεφεδρίνη, η οποία συναντάται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος και έχει συσχετιστεί με σοβαρές παρενέργειες, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Περιέχει επίσης καφεΐνη και γιοχιμβίνη, ένα εκχύλισμα από φλοιό δέντρου το οποίο έχει παρενέργειες όπως ναυτία, εμετούς, κοιλιακό πόνο και άλλα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση