Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ κατά της υπογονιμότητας

Θεραπεία με συμπληρώματα ψευδάργυρου και φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας, όπως προκύπτει από μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικό Fertility and Sterility.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Nijmegen, στην Ολλανδία, μελέτησαν περίπου 100 άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας, άγνωστης αιτιολογίας και μία ομάδα από άνδρες χωρίς πρόβλημα. Για μία περίοδο 26 εβδομάδων άνδρες και από τα δύο γκρουπ λάμβαναν καθημερινές δόσεις από φυλλικό οξύ με ψευδάργυρο ή μόνο φυλλικό οξύ ή μόνο ψευδάργυρο ή εικονικό σκεύασμα (placebo).

Μετά την περίοδο της θεραπείας, οι άνδρες με τα προβλήματα υπογονιμότητας, που έλαβαν ψευδάργυρο μαζί με φυλλικό οξύ, σημείωσαν 74% αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, με μικρή παράλληλη αύξηση στον αριθμό των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Οι άνδρες που δεν είχαν προβλήματα γονιμότητας σημείωσαν μικρή αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όταν έλαβαν ψευδάργυρο μαζί με φυλλικό οξύ ή μόνο ψευδάργυρο.

Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων και των γενετικών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θρεπτικά συστατικά παίζουν τον βασικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση