Πώς να επιλέξετε τα θαλασσινά σας

Η Καθαρή Δευτέρα είναι ίσως η νηστεία που όλοι θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς τα εδέσματα της ημέρας αυτής είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, αλλά και χορταστικά. Από την παραδοσιακή λαγάνα, το χαλβά και τις ελιές, μέχρι την ταραμοσαλάτα, και τα θαλασσινά. Για όσους έχουν αποφασίσει να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο σπίτι και θέλουν να ετοιμάσουν και να απολαύσουν τα, κατά τους Γάλλους, φρούτα της θάλασσας, το Care σας παραθέτει χρήσιμες οδηγίες για την επιλογή και αγορά των θαλασσινών εδεσμάτων που θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι.

Ταραμάς

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό έδεσμα της Καθαρής Δευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής. Καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι από λευκό ταραμά, που περιέχει λιγότερα χρωστικά και αλάτι. Στην αγορά ταραμά προσέξτε το χρώμα να είναι ομοιόμορφο και η γεύση ευχάριστη. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις έτοιμες (τυποποιημένες ταραμοσαλάτες) οι οποίες περιέχουν πρόσθετες χρωστικές ουσίες.

Κεφαλόποδα

Τα θαλασσινά έχουν επίσης κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της ημέρας αυτής. Στην επιλογή κεφαλόποδων (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, σουπιές κλπ) πρέπει να προσέξετε στα φρέσκα, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, η σάρκα να είναι συμπαγής και ελαστική, να έχουν μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες και να έχουν υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια.

Εάν αγοράσετε κατεψυγμένα θα πρέπει αυτά να είναι συσκευασμένα από αναγνωρισμένη επιχείρηση, και να αναγράφουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το προϊόν όπως για παράδειγμα την ημερομηνία κατάψυξης. Εάν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις να αγοράζετε άφοβα κατεψυγμένα.

Μάλιστα μπορεί είναι προτιμότερα και από το φρέσκα καθώς είναι και πιο μαλακά. Με την κατάψυξη, σπάει ο τρόπος σύνδεσης των μυϊκών ινών και κυττάρων. Προσέξτε όμως. Οταν αγοράζετε κατεψυγμένα, πρέπει να είναι κατεψυγμένα και να μην έχουν αποψυχθεί.

Προσοχή στα καλαμάρια. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από τα θράψαλα. Για να μην πληρώνετε λοιπόν καλαμάρια και σας δίνουν θράψαλα, πρέπει να ξέρετε πως να τα ξεχωρίζετε. Το καλαμάρι έχει μεγάλα και οβάλ πτερύγια τα οποία καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματος. Στα θράψαλα τα πτερύγια είναι πολύ μικρότερα (καταλαμβάνουν περίπου το 1/4 του σώματος), σχηματίζοντας γωνία 90ο με το σώμα.

Το καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει (όταν είναι πάρα πολύ φρέσκο). Το αντίστοιχο χρώμα στο θράψαλο είναι μπλε. Στα κατεψυγμένα μην περιμένετε να κάνετε διαχωρισμό με κριτήριο το χρώμα, καθώς παρατηρείται μόνο στα πάρα πολύ φρέσκα ή τα ζωντανά.

Το χταπόδι μπορείτε να το ξεχωρίσετε από το μοσχοχτάποδο από το μέγεθος. Το εμπορεύσιμο μέγεθος στο μοσχοχτάποδο είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερο από αυτό του χταποδιού, φτάνοντας το πολύ το μισό κιλό. Οι μοσχοί έχουν επίσης μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο.

Μαλακόστρακα

Στα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) πρέπει οι αρθρώσεις προσκολλημένες στέρεα στο σώμα και δύσκαμπτες, να έχουν θωρακική μεμβράνη ισχυρά τεντωμένη, κεφαλοθώρακα ανοιχτόχρωμο, χωρίς μαύρες κηλίδες.

Αποτελούν τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μην τα αγοράσετε.

Οστρακοειδή

Στα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια, σωλήνες κ.α.) πρέπει να είστε επίσης προσεκτικοί κατά την αγορά τους. Τα ιχθυοπωλεία υποχρεούνται να έχουν αναρτημένη την άδεια από την αστυκτηνιατρική υπηρεσία, στην οποία αναφέρεται ότι έγινε έλεγχος καθώς και ο τόπος προέλευσής τους.

Πρέπει να πωλούνται με τα όστρακα και να είναι ζωντανά. Οταν είναι φρέσκα, τα όστρακα είναι κλειστά και ανοίγουν με δυσκολία, το περιεχόμενο υγρό είναι καθαρό και άοσμο, η σάρκα είναι γερά προσκολλημένη στα όστρακα και υγρή, ενώ αντιδρά με συστολή σε κάθε ερέθισμα. Συντηρούνται νωπά για μικρό χρονικό διάστημα (μερικών ωρών) μέσα σε πάγο.

Τα χτένια είναι τα μοναδικά οστρακοειδή που αντιδρούν σε εξωτερικό ερέθισμα, και κλείνουν. Τα μύδια, τα στρείδια, οι αχιβάδες και τα κυδώνια είναι πάντα κλειστά, όταν είναι ζωντανά. Το ερέθισμα με το οποίο θα πιστοποιηθεί η φρεσκάδα τους είναι μόνο το λεμόνι.

Διαλέξτε λοιπόν ένα τυχαίο όστρακο και ζητήστε από τον ιχθυοπώλη, να το ανοίξει και να κάνει το τεστ με το λεμόνι. Επειδή το λεμόνι ρίχνει απότομα την τιμή του pH, προκαλεί άμεση σύσπαση, που πιστοποιεί ότι το όστρακο είναι ζωντανό.

Κατεψυγμένα οστρακοειδή θα βρείτε μόνο μύδια, και μάλιστα μόνο το εδώδιμο μέρος, χωρίς τα όστρακα. Θα πρέπει να έχουν ένδειξη που να αναφέρει την ημερομηνία εξυγίανσης, το όνομα του συσκευαστή και τη σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Επιλέξτε λοιπόν τα θαλασσινά σας με προσοχή και προτιμώντας τα καταστήματα και όχι πλανόδιους πωλητές και αλιείς, μια και οι τελευταίοι συνήθως διαφεύγουν τον έλεγχο από τις αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες.

Πριν τα αγοράσετε ζητείστε πληροφορίες από τους πωλητές, όπως για τον τόπο προέλευσης, για το αν είναι κατεψυγμένα ή νωπά, οστρακοτροφείου ή ανοιχτής θάλασσας. Παράλληλα επιστρατεύστε όλη την αγοραστική σας επιδεξιότητα. Τα θαλασσινά γενικώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, και η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να κρίνετε την καταλληλότητά τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση