Η υψηλή χοληστερόλη επιδρά αρνητικά και στον εγκέφαλο

Η υψηλή χοληστερόλη επιδρά αρνητικά και στον εγκέφαλοΤα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δε βλάπτουν μόνο την καρδιά και τα αγγεία αλλά έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στις λειτουργίες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συμπτώματα που μπορούν να χαρακτηριστούν πρόδρομα του Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι μελέτησαν τη σχέση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των επιδόσεων σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων σε 1037 γυναίκες και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Neurology. Η λήψη μάλιστα αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις σε αυτά τα τεστ, τα οποία έλεγχαν τις μνημονικές και γλωσσικές ικανότητες, αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Γηριατρικής στο Veterans Affairs Medical Center, Δρ. Kristine Yaffe οι γυναίκες με υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης σημείωσαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ικανότητας και επισημαίνει ότι η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, που έδειχναν ότι οι στατίνες πιθανόν βοηθούν στην αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Η LDL χοληστερόλη φαίνεται ότι αυξάνει την πιθανότητα μικροθρομβώσεων στα αγγεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την ελλιπή αιμάτωσή του, αλλά επιπλέον συμβάλλει στην παραγωγή μίας πρωτεΐνης η οποία ονομάζεται β- αμυλοειδές, η οποία χαρακτηρίζει τις αλλοιώσεις που ανευρίσκονται στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Η Δρ Yaffe θεωρεί ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν στατίνες ως προληπτικό μέτρο κατά του Αλτσχάιμερ, καθώς πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές που διεξάγονται γι’ αυτό το σκοπό και έχουν σαν στόχο να διαπιστώσουν αν κάτι τέτοιο ισχύει.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έτσι και αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση