Ευρωπαική Επιτροπή: Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει οδηγία για το περιβάλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για καθυστέρηση στην εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με την κοινοτική οδηγία που αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Φιλανδία δέχθηκαν ”αιτιολογημένη γνώμη” (ισοδυναμεί με τελευταία προειδοποίηση πριν από την προσφυγή) για παράλειψη μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία, της οδηγίας που αφορά τα ”αιωρούμενα οργανικά σωματίδια” (COV) στον ατμοσφαιρικό αέρα, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, παραπέμφθηκαν για συναφείς λόγους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχολιάζοντας τις αυστηρές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Μαργκό Βάλστρομ, επισήμανε ότι οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες υιοθετήθηκαν εδώ και 3-4 χρόνια, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό το γεγονός να μην σέβονται, τόσα χρόνια μετά, τόσες χώρες τις δεσμεύσεις τους.

Η Επίτροπος αιτιολόγησε το μπαράζ των κυρώσεων, σαν μέσο πίεσης προς τα κράτη μέλη, προκειμένου να εναρμονίσουν την εθνική νομοθεσία τους με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ, με τις σοβαρές επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση