Δραματική αναζήτηση δότη για τη μικρή Αλεξάνδρα

Μετά το έντονο ενδιαφέρον της κοινωνίας για την υπόθεση της 7χρονης Αλεξάνδρας Σημαντηράκη, η οποία πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο Υφυπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Ε. Νασιώκας ζητά από τους προέδρους όλων των ΠεΣΥ να επιληφθούν προσωπικά ώστε να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε εξετάσεις ελέγχου ιστοσυμβατότητας στα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης τους.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

1.Οι ενδιαφερόμενοι δότες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα και στους Σταθμούς Αιμοδοσίας όλης της χώρας, στο Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Γ.Ν. Αθήνας “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, στο Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”, στο Εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”, στα Ανοσοβιολογικά Τμήματα των νοσοκομείων “ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” και “ΤΖΑΝΕΙΟ”.

2. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας με τα Κέντρα Ιστοσυμβατότητας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τις μεταμοσχεύσεις.

3. Η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών – όπως το άρθρο 8 του Ν.2737/99 ορίζει – γίνεται εθελοντικά και αφού ο πολίτης συμπληρώσει και υπογράψει το έντυπο-δήλωση του Ε.Ο.Μ.

4. Η συμπλήρωση του εντύπου πρέπει να συνοδεύεται από ενημέρωση του πολίτη για τη σημασία της δωρεάς, τον τρόπο και την διαδικασία λήψης μυελού και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

5. Εθελοντές δότες μπορεί να είναι άτομα μεταξύ δέκα οκτώ (18)και πενήντα (50) ετών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εθελοντική αιμοδοσία, ενώ απαιτείται και λήψη αδρού ιστορικού, όπως αυτό της Αιμοδοσίας.

Σημειώνεται ότι για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον :

Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), Πλουτάρχου 3, 10675 ΑΘΗΝΑ, τηλ.1147, 010-7249371

Ενημερωτικό έντυπο του ΕΟΜ για τη Δωρεά Μυελού των Οστών

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη δωρεά μυελού των οστών

Γνωρίζετε ότι:

Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, χάνεται κάθε χρόνο γιατί ο μυελός των οστών του, το μέρος όπου γίνεται το αίμα του, έχει καταστραφεί ή έχει αντικατασταθεί από κακοήθη κύτταρα.

Η μεταμόσχευση μυελού, δηλαδή η εμφύτευση υγιών κυττάρων από υγιείς ανθρώπους, εφόσον τα κύτταρά τους ταιριάζουν στο ασθενή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μοναδική θεραπευτική μέθοδος για τη σωτηρία πολλών συνανθρώπων μας.

Η πραγματοποίηση όμως αυτού του ιατρικού θαύματος, προϋποθέτει την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών, δηλαδή την υιοθέτηση της ιδέας της δωρεάς.

Τι είναι μυελός των οστών;

Ο μυελός είναι ένας ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του οργανισμού μας. Ο ιστός αυτός μοιάζει με το αίμα, γιατί μέσα του έχει τα πρόδρομα στοιχεία του αίματος.

Τι είναι μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος ή του ελλείποντος μυελού των οστών με κύτταρα από ένα υγιή δότη, τα οποία μεταγγίζονται ενδοφλέβια στον ασθενή, ακριβώς όπως μια μετάγγιση αίματος. Ο μεταγγιζόμενος μυελός εγκαθίσταται μέσα στα οστά του λήπτη, όπου αντικαθιστά τον άρρωστο μυελό.

Ποιος χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Όλοι οι ασθενείς που έχουν μυελική απλασία, δηλαδή ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος ή όσοι έχουν λευχαιμία, δηλαδή παράγουν παθολογικά κύτταρα ή έχουν μια κληρονομική νόσο, όπως η μεσογειακή αναιμία ή έχει καταστραφεί ο μυελός τους από ακτινοβολίες ή από φάρμακα.

Παλαιότερα αυτοί οι ασθενείς ήσαν καταδικασμένοι σε θάνατο, σήμερα όμως η μεταμόσχευση του μυελού από δότη που είναι όμοιός τους και είναι διατεθειμένος να δωρίσει μέρος του μυελού του, μπορεί να τους σώσει.

Πώς διαπιστώνεται η ιστική ομοιότητα μεταξύ δύο ατόμων (δότη – λήπτη);
Τα κύτταρα του οργανισμού μας χαρακτηρίζονται από αντιγόνα τα οποία είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο και τα οποία καθορίζουν την ιστική ταυτότητα του ανθρώπου. Τα αντιγόνα αυτά προσδιορίζονται σε ειδικό εργαστήριο (εργαστήριο ιστοσυμβατότητας) και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η επιτυχής μεταμόσχευση του μυελού.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;

Συμπληρώνετε τη δήλωση εθελοντή δότη μυελού των οστών που υπάρχει στις υπηρεσίες υγείας, στα Κέντρα Ιστοσυμβατότητας, τα Νοσοκομεία ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ Αθηνών και ΤΖΑΝΕΙΟ Πειραιώς. Η δήλωση για την εθελοντική δωρεά μπορεί να γίνει από άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εθελοντική αιμοδοσία.

Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου πρέπει οι εθελοντές δότες μυελού των οστών να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου της περιοχής τους. Το Τμήμα θα συμφωνήσει με τον υποψήφιο εθελοντή – δότη την ημέρα και την ώρα της αιμοληψίας. Τα στοιχεία των δοτών διατίθενται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και εισάγονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών Μυελού των Οστών.

Μπορώ να αλλάξω γνώμη;

ΝΑΙ, μπορείτε. Απλά ενημερώνετε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), για τη νέα σας απόφαση, ζητώντας τη διαγραφή σας από το Εθνικό Μητρώο Δοτών Μυελού των Οστών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση