Τα πολύ ρυθμικά τραγούδια κάνουν απρόσεχτους τους οδηγούς

Οι οδηγοί που ακούν έντονη ρυθμική μουσική στο αυτοκίνητο διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ένα ατύχημα σε σχέση με αυτούς που προτιμούν απαλότερα μουσικά κομμάτια, σύμφωνα με έρευνα ισραηλινού ερευνητή που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη δυνατή μουσική και στην επικίνδυνη οδήγηση. Αυτό έκανε τον ισραηλινό ερευνητή κ. Ουόρεν Μπρόντσκι του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν να αναρωτηθεί αν και ο ρυθμός της μουσικής έχει επίδραση στην συμπεριφορά του οδηγού.

Ο κ. Μπρόντσκι έβαλε 28 φοιτητές που οδηγούσαν κατά μέσον όρο επτά χρόνια, σε συσκευή προσομοίωσης οδήγησης. Κάθε φοιτητής οδηγούσε σε εικονικούς δρόμους του Σικάγο και άκουγε διαφορετικά μουσικά κομμάτια, ή δεν άκουγε καθόλου μουσική.

Ο ισραηλινός ερευνητής επέλεξε κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής, από απαλές μπαλάντες του Τζορτζ Μπένσον, έως κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό που ακούγονται σε κλαμπ. Ο ρυθμός τους κυμαινόταν από 60 παλμούς ανά λεπτό που έχουν τα απαλά και αργά κομμάτια ως 120 που έχουν τα πολύ γρήγορα και έντονα κομμάτια. Η μουσική που άκουγαν οι φοιτητές παιζόταν σχετικά δυνατά ώστε να μεγιστοποιείται η επίδρασή της.

Οσο αύξανε ο ρυθμός των κομματιών που άκουγαν οι φοιτητές, τόσο αυτοί διακινδύνευαν περισσότερο, περνώντας π.χ. με κόκκινο, και είχαν πιο πολλά εικονικά ατυχήματα.

Μάλιστα οι φοιτητές που άκουγαν κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο από αυτούς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική και είχαν περισσότερα από τα διπλάσια εικονικά ατυχήματα σε σχέση με όταν άκουγαν αργή ή μετρίου ρυθμού μουσική.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν την επίδραση που έχει στην οδήγηση ο ρυθμός της μουσικής που ακούν και να επιλέγουν πιο αργά μουσικά κομμάτια ή να χαμηλώνουν την ένταση του ήχου για να μην αποσπάται πολύ η προσοχή τους, καταλήγει ο Μπρότσκι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση