Αυξημένη η επίπτωση των καρδιαγγειακών στην Καβάλα

Προβληματίζουν τους ειδικούς τα υψηλά ποσοστά θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και σε καρκίνους, τα οποία παρατηρούνται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Καβάλα και είναι από τα υψηλότερα, αν συγκριθούν με άλλα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δήμου, συνολικά πέθαναν 38 άτομα δυο μόνο εκ των οποίων από γεροντικό μαρασμό. Τα 16 απεβίωσαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα 9 από εγκεφαλικά και τα 7 από καρκίνο.

Ερευνητές του ”Δημόκριτου” και άλλοι επιστήμονες επιχειρούν να συσχετίσουν τον αυξημένο αριθμό θανάτων με το μολυσμένο περιβάλλον, αλλά για να στοιχειοθετηθεί και να τεκμηριωθεί μια τέτοια επιστημονική άποψη θα πρέπει να υπάρξει πολύχρονος έλεγχος ομάδων κατοίκων από γιατρούς – ερευνητές.

Η μόνη έρευνα που συσχετίζει θανάτους και περιβάλλον έγινε από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεόφιλο Θεοφανίδη, ο οποίος συνεργάστηκε με δυο ερευνητές του ”Δημόκριτου” και σε έκθεση που συνέταξαν υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να είναι άσχετοι οι θάνατοι με τη συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση που παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα της Καβάλας.

Αντίθετα, γιατροί με πολύχρονη πείρα της Καρδιολογικής Κλινικής του νομαρχιακού νοσοκομείου Καβάλας αποδίδουν τους θανάτους από καρδιοπάθειες στο πολύ κάπνισμα, την καθιστική ζωή, την έλλειψη άσκησης, την κακή διατροφή, τον μη μικροβιολογικό έλεγχο, την κληρονομικότητα και άλλες παρεμφερείς αιτίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση