Καρκίνος του πνεύμονα: Θλιβερή πρωτιά για τις Ελληνίδες

Ο ρυθμός αύξησης του καρκίνου του πνεύμονα εξ’ αιτίας του καπνίσματος στις γυναίκες κόβει την ανάσα, καθώς οι Ελληνίδες είναι πρώτες πλέον σε συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη, ενώ ακόμη και άνδρες καπνιστές κάτω των 45 ετών, εμφανίζουν πλέον τη νόσο στη χώρα μας, διαπίστωση που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων τα προσεχή χρόνια.

Οπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολογίας , το 50% είναι μια αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και φυσικά εκφράζει τη διάδοση του νοσήματος στον γυναικείο πληθυσμό. Η ισότητα άρχισε από το τσιγάρο και κατέληξε στον καρκίνο.

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων μπορεί έμμεσα να αποδοθεί λένε Ελληνες και ξένοι ερευνητές και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μεγάλη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ιδίως όσοι ζουν στις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο και Λάρισα. Γεγονός που φαίνεται να συμβάλει και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα.

Οπως τόνισε η κυρία Νίνα Μαγγίνα πνευμονολόγος, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τα οχήματα αποτελούν την κύρια πηγή των ρύπων. Τους βλέπουμε πιο συχνά στην ατμόσφαιρα και τους ονομάζουμε φωτοχημικούς ρύπους. Τις ημέρες που είναι σε έξαρση αυξάνονται οι εισαγωγές των παιδιών με άσθμα στα νοσοκομεία.

Παρ’ ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ρύπανση στην Αθήνα μπορεί ακόμη και να προκαλεί άσθμα , οι γιατροί παρακολουθούν το θέμα και λένε ότι σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο άσθμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση