Αγχος στη δουλειά και κατάθλιψη εχθροί της καρδιάς

Αγχος στη δουλειά και κατάθλιψη εχθροί της καρδιάςΕργασιακό άγχος και κατάθλιψη επηρεάζουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ιδίως όταν υπεισέρχονται και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες (κάπνισμα, ηλικία, φύλο, διατροφή), σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής επιδημιολογικής μελέτης CARDIO2000. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Το συντονισμό της ομάδας των ερευνητών της μελέτης είχαν ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Παύλος Τούτουζας, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Πίτσαβος, οι συνεργάτες Δρ. Δημοσθένης Β Παναγιωτάκος, Βιοστατιστικός/ Επιδημιολόγος και Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος.

Ένας από τους σκοπούς της CARDIO2000 είναι να αποτιμηθεί η σχέση της επαγγελματικής ανασφάλειας, της απώλειας ελέγχου και της χαμηλής αμοιβής στον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, στον Ελληνικό πληθυσμό.

Μια συνεπής σχέση αναδείχθηκε μεταξύ χαμηλού εισοδήματος και στεφανιαίας νόσου. Επίσης ο ειδικός δείκτης που δημιουργήθηκε φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση της πιθανότητας εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου μια και συνεργώντας με το ψυχοκοινωνικό άγχος, την κατάθλιψη, τις καπνιστικές συνήθειες, την υπέρταση, την ανθυγιεινή διατροφή και το φύλο, αυξάνει κατά 48% το στεφανιαίο κίνδυνο.

Η προαναφερθείσα αύξηση είναι εντονότερη στους άνδρες της ηλικιακής κατηγορίας των 40-50 ετών, όπου ο κίνδυνος φαίνεται να διπλασιάζεται, ενώ υπέρ-πολλαπλασιάζεται όταν η ανάλυση εστιαστεί στα ημι-απασχολούμενα άτομα.

’ρα το ασταθές εργασιακό περιβάλλον, οι αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς, η χαμηλή αμοιβή, σε συνδυασμό με τους σύγχρονους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της ζωής, συνεργούν με τους άλλους παράγοντες κινδύνου, και οδηγούν σε αύξηση της καρδιοαγγειακής νοσηρότητας στον γενικό πληθυσμό.

Αποτελούν, όμως, τροποποιήσιμο παράγοντα που θα μπορούσε να αποτελέσει άμεσο στόχο παρέμβασης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της πρωτογενούς πρόληψης της δημόσιας υγείας.

Ένας άλλος σκοπός της CARDIO2000 είναι να αποτιμήσει τον στεφανιαίο κίνδυνο, με βάση το κοινωνικό επίπεδο.

Το προηγούμενο εύρημα δείχνει ότι η στεφανιαία νόσος «συναντάται» περισσότερο στη μέση τάξη σε σχέση με τις άλλες.

Η ανάλυση έδειξε υψηλότερο επιπολασμό αρτηριακής υπέρτασης, καπνιστικών συνηθειών, επαγγελματικής ανασφάλειας, απώλειας ελέγχου στην εργασία, σημαντικού οικογενειακού άγχους, πρόσφατων καταθλιπτικών επεισοδίων, ανθυγιεινής διατροφής και οικονομικού άγχους στη μέτρια και χαμηλή κοινωνική τάξη, σε σχέση με την υψηλή.

Με βάση την πολυπαραγοντική ανάλυση τα άτομα που ανήκουν στη μεσαία τάξη έχουν 45% υψηλότερο στεφανιαίο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα της υψηλής τάξης, ενώ τα άτομα της χαμηλής τάξης έχουν 42% υψηλότερο στεφανιαίο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα της υψηλής τάξης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο αλλά και τους άλλους κλασσικούς παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου.

Παρόλα αυτά πολλοί άλλοι παράγοντες (διατροφή, φυσική άσκηση) υπεισέρχονται στην ανάλυση κάνοντας πιο δύσκολη την ερμηνεία των ευρημάτων.

Η κατάθλιψη ως παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, ετησίως, από κατάθλιψη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατάθλιψη επιπολάζει σε ποσοστό 7-9%, ενώ δείχνει να αυξάνει σημαντικά στους ηλικιωμένους.

Τα τελευταία έτη πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν διερευνήσει την αιτιολογική σχέση της κατάθλιψης με τη στεφανιαία νόσο. Η κατάθλιψη φαίνεται να πλήττει συχνότερα στις γυναίκες (3:2), ενώ συσχετίζεται θετικά και με άλλους καρδιοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως: η ηλικία, τα πακέτο-έτη καπνίσματος, η καθιστική ζωή, ο δείκτης μάζας σώματος και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η ανάλυση των στοιχείων της CARDIO2000 έδειξε ότι τα πρόσφατα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξάνουν κατά 67% το στεφανιαίο κίνδυνο, ενώ το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, στους διαζευγμένους ή χήρους, συνεργεί με την κατάθλιψη αυξάνοντας επιπλέον τον παραπάνω κίνδυνο.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κατάθλιψη στους άνεργους άνδρες όπου 4πλασιάζει τον στεφανιαίο κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση