Ενα στα πέντε παιδιά αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Ενα στα πέντε παιδιά στον κόσμο υποφέρει από κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ή έχει προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την United Nations Children’s Fund, εκπρόσωποι των οποίων επισημαίνουν ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στο μέλλον, αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι κύριες αιτίες του φαινομένου είναι η ταχύτατες και πολλές φορές δραματικές κοινωνικές αλλαγές, η φτώχια και ο πόλεμοι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εμπόλεμες περιοχές αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, αν και σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία.

Η έκθεση των δύο οργανισμών επισημαίνει την σημαντική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και αυτοκτονιών, με την κατάθλιψη να αποτελεί την τέταρτη κύρια αιτία νόσησης και ανικανότητας, με την ανησυχητική προοπτική να εξελιχθεί σε δεύτερη μέχρι το 2020.

Οι έφηβοι αποτελούν επίσης μία ομάδα ιδιαίτερα ευπαθή, η οποία δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε από τα συστήματα Δημόσιας Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που είναι πιο ευάλωτη από προβλήματα αυτού του είδους.

Ο κ. Hans Troedsson υπεύθυνος του τμήματος υγείας των παιδιών και των εφήβων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισημαίνει ότι τα προβλήματα αυτά αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα, στα θεμέλια της υγείας εκατομμύρια μελλοντικών ενηλίκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση