Ασκηση και σωστή διατροφή το μυστικό για γερή καρδιά

Ασκηση και σωστή διατροφή το μυστικό για γερή καρδιάH καθιστική ζωή διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, ενώ αντίθετα, η υιοθέτηση μέτριας φυσικής άσκησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, μειώνει κατά 11% το στεφανιαίο κίνδυνο, ανεξαρτήτως της παρουσίας των άλλων παραγόντων κινδύνου. Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της πανελλαδικής επιδημιολογικής μελέτης CARDIO2000 η οποία πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Το συντονισμό της ομάδας των ερευνητών της μελέτης είχαν ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Παύλος Τούτουζας, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Πίτσαβος, οι συνεργάτες Δρ. Δημοσθένης Β Παναγιωτάκος, Βιοστατιστικός/ Επιδημιολόγος και Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η μέτρια – έντονη φυσική άσκηση για 5 τουλάχιστον έτη με παράλληλη κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και απουσία καπνιστικών συνηθειών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 28% και να “προλάβει” το 1/3 των στεφανιαίων επεισοδίων που αποδίδονται στην καθιστική ζωή. Το προηγούμενο εύρημα βρέθηκε στατιστικά σημαντικό ακόμα και στα άνω των 70 ετών άτομα της μελέτης.

Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί πρότυπο διατροφής, καθώς σύμφωνα με την CARDIO2000 μειώνει 8% το δείκτη μάζας σώματος, 7% τα επίπεδα χοληστερόλης, 7% τις τιμές των τριγλυκεριδίων, 4% τη συστολική και 9% τη διαστολική αρτηριακή πίεση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου κατά 27%, ανεξαρτήτως των άλλων παραγόντων κινδύνου.

Η μεσογειακή δίαιτα επίσης φαίνεται να δρα ευεργετικά ακόμα και στους βαρείς καπνιστές, στους διαβητικούς, στους υπερτασικούς, ενώ χάνει τον προστατευτικό της ρόλο αν συνυπάρχουν το έντονο ψυχοκοινωνικό άγχος και ένας τουλάχιστον κλασσικός παράγοντας κινδύνου.

Οσο αφορά το αλκοόλ, κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασί ημερησίως μειώνει 2% τη συστολική πίεση και 6% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αντιθέτως, οι προαναφερθείσες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ολικής χοληστερόλης, γίνονται επιβαρυντικές αν η κατανάλωση αυξηθεί σε περισσότερα από 3 ποτήρια την ημέρα.

Οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην διισταμένη σχέση μεταξύ στεφανιαίου κινδύνου και κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς ημερήσια κατανάλωση 1-2 ποτήρια, είναι προστατευτική, οδηγώντας σε μείωση 22% του κινδύνου, ενώ ημερήσια κατανάλωση πάνω από 5 ποτήρια, οδηγεί σε διπλασιασμό του στεφανιαίου κινδύνου.

Τα προηγούμενα ευρήματα ενισχύονται ακόμα περισσότερο αν ληφθούν υπόψη οι συνεργίες της κατανάλωσης αλκοόλ με το κάπνισμα, την κατάθλιψη και το δείκτη μάζας σώματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση