Συσκευή στο αυτοκίνητο ειδοποιεί πότε ο οδηγός είναι μεθυσμένος

Συσκευή, που θα βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, θα κρίνει αν ένας οδηγός δεν είναι σε κατάσταση να οδηγήσει, επειδή έχει καταναλώσει αλκοόλ, ελέγχοντας το οπτικό του πεδίο. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ο κατασκευαστής της, Δρ Dilwyn Marple-Horvat από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στη Μ. Βρετανία, πιστεύει ότι θα είναι έτοιμη σε ένα περίπου χρόνο.

Κατά την οδήγηση υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κινήσεων των ματιών και των χεριών. Ετσι ακριβώς πριν ο οδηγός στρίψει τα μάτια κοιτούν το πεζοδρόμιο, όταν όμως βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ η κίνηση αυτή των ματιών γίνεται με καθυστέρηση, ενώ όταν είναι μεθυσμένος, τα μάτια κοιτούν το πεζοδρόμιο μόνο όταν …κτυπήσει σε αυτό.

Το αλκοόλ επηρεάζει την παρεγκεφαλίδα, μία περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων, προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός των κινήσεων του σώματος.

Η συσκευή ελέγχει με ειδικούς αισθητήρες τόσο την κίνηση του τιμονιού, όσο και τις κινήσεις των ματιών και την κατεύθυνση του βλέμματος. Ο Δρ Horvat υποστηρίζει μάλιστα ότι ανιχνεύει διαφορές στην οδήγηση του οδηγού, ακόμα και όταν αυτός έχει καταναλώσει μία μπύρα.

Ο πρωτότυπος αυτός ανιχνευτής θα μπορεί είτε απλά να προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει είτε να λειτουργεί σαν μαύρο κουτί και να καταγράφει ότι ο οδηγός συνέχισε να οδηγεί παρά την προειδοποίηση.

Αν μάλιστα δοθεί και η απαραίτητη νομική κάλυψη θα μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία του κινητήρα εξαναγκάζοντας τον να λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες είτε ακόμα και να ειδοποιεί την αστυνομία!

Το καλύτερο όμως μέτρο προστασίας από οποιαδήποτε ηλεκτρονικό μηχάνημα είναι ο αυτοέλεγχος του οδηγού, ο οποίος όταν πρόκειται να οδηγήσει το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση