Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από στεφανιαία νόσο απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διύλιση η συχνότητα στεφανιαίας νόσου είναι περίπου 40% και η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας 75%, ενώ η καρδιαγγειακή θνησιμότητα έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται στο 9% ετησίως, όπως τονίστηκε στο 2ο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο με θέμα “Ποιότητα ζωής στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια”, που έγινε στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Αχιλλέα Τουρκαντώνη.

Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χριστόδουλος Πλιάκος η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή (περίπου 40%) σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. Η υπέρταση, πρόσθεσε, παίζει μεγάλο ρόλο στην παθογένεια της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ο πρώιμος και επαρκής έλεγχός της είναι λογικό να έχει μια μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο παιδονεφρολόγος κ. Κ. Στεφανίδης τόνισε, ότι τα παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχουν αρκετούς διατροφικούς και άλλους περιορισμούς, που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους, η οποία επιδεινώνεται όσο μειώνεται η νεφρική τους λειτουργία.

Η δυνατότητα για επιλογή της τεχνικής εξωνεφρικής κάθαρσης έχει συσχετιστεί με την ποιότητα της ζωής και συγκεκριμένα οι ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνους, που αντιμετωπίζονται με αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο. Η νεφρική μεταμόσχευση είναι η θεραπεία εκλογής των παιδιών με τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, κατέληξε ο ομιλητής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση