Ισχυρή αντιμυκητιασική ουσία διαθέτει το σάλιο

Μία ουσία η οποία βρίσκεται στο σάλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Buffalo School of Dental Medicine στη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ. Libuse Bobek, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αντιμικροβιακούς παράγοντες και κυρίως για αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ο αριθμός των αντιμυκητιασικών φαρμάκων είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα η εκτεταμένη χρήση τους να έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών.

Το πρόβλημα με τις μυκητιασικές λοιμώξεις αφορά κυρίως ασθενείς με ανοσοκαταστολή, ασθενείς με HIV/AIDS, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου και ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ουσία είναι ιδιαίτερα δραστική σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, με χαμηλή μάλιστα τοξικότητα για τα υγιή κύτταρα.

Η συγκεκριμένη ουσία από το σάλιο, σε εργαστηριακά πειράματα φάνηκε να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση μυκητιάσεων όπως η καντιτίαση, η κρυπτοκόκκωση και ασπεργίλλωση (candidiasis, cryptococcosis and aspergillosis), που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου.

Επιπλέον αποδείχθηκε αποτελεσματική και στην καταπολέμηση βακτηρίων όπως το E.coli το οποίο προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του γαστρεντερικού, ο P. gingivalis και ο S. mutans.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση