λοιμωξη | ριζική απόξεση | τεστ κοπώσεως με θαλιο | σκωληκοειδίτιδα | στρεπτοκοκος εγκυμοσυνη

Πόσο ασφαλές είναι το τσίκνισμα


Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων, καθώς επιδίδονται σε υπερβολική κατανάλωση κρέατος, με το άλλοθι του εθίμου. Την εβδομάδα που διανύουμε, ο λαός την ονόμαζε "Κρεατινή" γιατί συνήθιζαν να τρώνε κρέας όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Την Τσικνοπέμπτη μάλιστα μαγείρευαν το κρέας σε κατσαρόλες και το άφηναν να "κολλήσει", για να μυρίσει "τσίκνα". Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται η Πέμπτη αυτής της εβδομάδας Τσικνοπέμπτη. Ομως η κατανάλωση κρέατος και ιδίως ερυθρού κρέατος, έκτοτε έχει αυξηθεί σημαντικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, και κυρίως όταν αυτό είναι υπερβολικά ψημένο σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγονται χημικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να είναι καρκινογόνες. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την 2-αμινο-3,4 διμεθυλιμιδαζο(4,5-f)κινολίνη ή MelQ, και τη φενυλιμιδαζοπυριδίνη, η οποία όπως και η MelQ παράγεται κατά το ψήσιμο και έχει βρεθεί σε ψημένο κρέας και ψάρι.

Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά ψημένο μοσχαρίσιο κρέας, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Institute), οι ετεροκυκλικές αυτές αμίνες εντοπίζονται στο υπερβολικά ψημένο κρέας, κατά το ψήσιμο σε κάρβουνα ή σε γριλ, σε θερμοκρασίες γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόταση βέβαια δεν είναι να αποφύγετε εντελώς το τσίκνισμα, αλλά να τρώτε λιγότερο κρέας και όχι συνεχώς ψημένο στα κάρβουνα.

Το μαρινάρισμα προσφέρει προστασία

Οι ειδικοί προτείνουν πιο ασφαλείς τρόπους για το ψήσιμο του κρέατος. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το μαρινάρισμα του κρέατος, πριν το ψήσιμο, φαίνεται να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης προτείνουν το να τυλίγεται το κρέας σε αλουμινόχαρτο κατά το ψήσιμο ή να προψήνεται το κρέας, στο φούρνο μικροκυμάτων, πριν τοποθετηθεί στη σχάρα.

Το κλειδί όμως για ασφαλές ψήσιμο είναι να μην ψήνεται υπερβολικά το κρέας (να μην καρβουνιάζει).

Επειδή όμως όλες αυτές οι συμβουλές, μπορούν να γίνουν πράξη μόνο όταν ψήνουμε στο σπίτι μας, αυτό που μπορούμε να κάνουν είναι να περιορίσουμε τη συχνή κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, σε κάποια ταβέρνα ή ψησταριά.

Την Τσικνοπέμπτη, βέβαια, μπορείτε να κάνετε μία εξαίρεση, αφού το τσίκνισμα το επιβάλλει η ημέρα, ξεχνώντας όλους αυτούς τους περιορισμούς. Μπορείτε μάλιστα να εξισορροπήσετε την κατάσταση, κατά κάποιο τρόπο, καταναλώνοντας αρκετή σαλάτα, η οποία θα προσθέσει στο τσίκνισμά σας πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Εγγραφή!
Για να λαμβάνετε κάθε μέρα όλα τα άρθρα του Care στο email σας, γραφτείτε στο NewsLetter του Care. Διαγραφή ανά πάσα στιγμή με ένα click.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2016 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.